fbpx

Številke in mikrobi – 2 sistema drobnarij

Novice, Zanimivosti

Med drugim me je navdušil z demonstriranjem, da mikrobi v določeni fazi proizvajajo elektriko in poganjajo njegovega Mac-a.

Tone Dolenšek – skeptik, ki so ga očarali mikroorganizmi

Že dolgo nazaj, ko je bil Tone Dolenšek star približno dvajset let, se je zgodilo, da je bil s prijatelji pri astrologinji. Medlo se spomni tega trenutka in prav dolgo se ga niti ni spominjal. Dokler ni dojel, da se zdaj ukvarja s stvarmi, ki mu jih je napovedala, ko je pogledala njegovo življenjsko karto.

In sicer mu je rekla: “Niste za velike posle, vi se boste ukvarjali z drobnimi stvarmi, na primer, z nečem takšnim, kot je tale steklenička za edigs, …” mu je takrat rekla. Številke – drobnarije. To se mu je zdelo logično, ker se je podal v vode računovodstva, davkov in zdaj uspešno s poslovnim partnerjem vodi podjetje FIN-SERVIS. A njene napovedi se je spomnil, ko je ugotovil, da ga je prevzel svet mikrobov – mikrobov v stekleničkah. Mikrobov, ki spreminjajo življenje, ker dajejo človeku to, kar mu je naravno.

Navdušeno razlaga o številkah. A tokrat o številu mikrobov, o redu mikrobov. Sedi v svetli pisarni, ki je popolnoma urejena in daje občutek popolnoma organizirane osebe, nekako takšne, kot jo pričakujete, ko pač nekdo dela s številkami. A oči mu zažarijo, ko pokaže stekleničke s šamponi in kremami I’m resource. Razlaga, kako nikomur ne diši enako. Kako se krema odzove na mojo kožo in kako na njegovo. Kako spreminja barvo glede na okolje, glede na človeka v bližini, kar je logično, saj so mikrobi živi in kako spreminja barvo in vonj sčasoma. Kako se ne kvari. Saj je izumitelj I’m resource proizvedel tudi mikrobe, ki delujejo kot konzervans. In govori o številkah. O številu 700.000 mikrobov, kolikor jih ima človek na lasišču in o 3 miljardah, kolikor jih ima na telesu. In govori o tem, kako pomembno je naše črevesje, tam je vse, ni vse v možganih. Ko govorim z njim dojamem, kako ga je zgodba mikrobov tako prevzela. Ne samo zato, ker je uporabil kremo, ki mu je olajšala neznosno srbečico na koži, temveč zato, ker mikrobi s svojim delovanjem sledijo logiki in redu, ki ga človek ne bi smel uničevati.

In tako prideva do tega, kako ga je prevzela kozmetika I’m resource? Saj se to ni zgodilo takoj, ko je spoznal Silvia Pillilinija (izumitelja te kozmetike z mikroorganizmi), temveč šele potem, ko je sam rabil pomoč. In potem, ko je bil že tam je raziskoval.

Kako se je zgodba začela?

“Izumitelj Silvio Pillilini me je obiskal po nasvetu mojega prijatelja in pri meni iskal nasvete o ustanovitvi in poslovanju podjetja v Sloveniji. Pojasnil mi je, da ima v Nemčiji podjetje, ki proizvaja naravno kozmetiko. Takrat je razmišljal o selitvi svojega podjetja v Slovenijo. V dar mi je pustil kremo. Na moje vprašanje »Čemu je namenjena? Kje naj se z njo mažem?« mi je odgovoril »Za vse, celo telo, za celo družino.« in se le prijetno nasmehnil.
Kremo sem kot običajno odprl, povohal in zaprl. Po vonju sodeč, se mi takrat krema ni zdela ravno kakšen kozmetični presežek. Shranil sem jo v omaro, kjer je bilo že kar nekaj podobnih »odličnih in naravnih« krem. V tistem zimskem času sem imel težave s suho in srbečo kožo (kot tudi v prejšnjih zimah), predvsem po nogah. Poskušal sem marsikaj, nič ni pomagalo. Nekega jutra, ko je bilo srbenje še posebej nevzdržno in nisem imel ideje, kaj naj naredim, sem se spomnil na to kremo. Namazal sem se in odhitel v službo. Šele zvečer sem ugotovil, da cel dan nisem pomislil na noge, nisem se praskal, predvsem pa je koža na nogah bila videti precej boljše kot pretekle dni. Tako sem naslednje dni mazal noge vsak dan in učinek je bil neverjeten, nobenega srbenja, koža nahranjena in lepa na videz. In tako vse dotlej, dokler posodica ni bila prazna. Seveda sem poklical Silvija, ga prosil naj mi pošlje novo kremo in ga hkrati vprašal, kaj je v tej kremi, da tako neverjetno deluje? Odgovoril mi je: mikroorganizmi. Od tedaj naprej sem pričel spoznavati zame povsem nov in neodkrit svet, ki je povzročil ogromno sprememb na vseh področjih mojega življenja.

https://www.youtube.com/watch?v=32EvAk7NuCk

Uporabniki kozmetike govorijo o spremembah v življenju – kaj se je zgodilo vam – ne samo glede kože, temveč tudi na kakšen način je uporaba vplivala na vaše razmišljanje, odločitve, odnose z drugimi? Je prišlo do zelo drastičnih sprememb? Če da, kdaj ste to začeli opažati?

Po začetnem navdušenju nad efekti kozmetike na koži in laseh (pri meni in članih moje družine) me je Silvio povabil na obisk v Nemčijo, na njegov dom, kjer s svojimi štirimi otroci ustvarjajo te čudovite izdelke. V času podaljšanega vikenda mi je Silvio predstavil izdelke, način izdelave in gojenja mikroorganizmov, z mano je delil najbolj zanimive izkušnje, ki jih ima z mikrobi. Med drugim me je navdušil z demonstriranjem, da mikrobi v določeni fazi proizvajajo elektriko in poganjajo njegovega Mac-a, da lahko pojedo kovino, da lahko pojedo vse strupe v lokalni vaški čistilni napravi. Vse to me je naravnost očaralo, neverjetno kaj zmorejo ti mali mikrobi, katerih s prostim očesom niti ne vidim.
Ko pa je pričel govoriti o karakterjih njegovih izdelkov, o tem kakšen vpliv imajo na človeka, kako se človek počuti, kakšne spremembe lahko doživi z uporabo teh izdelkov, kaj vse se uporabnikom dogaja, sem se začel spraševati ali je on čisto pri »pravi«. Zelo skeptičen, do večine kar sem izvedel, sem se s celotno kolekcijo izdelkov vrnil domov. Nikakršnih efektov na moje počutje, razmišljanje nisem opazil takoj po tuširanju ali po uporabi izdelkov. Na ta del sem kar malce pozabil, saj sem bil precej bolj željan fizičnih efektov.

Foto: Barbara Reya/barbarareya.si

Vendar sem pri sebi v nekaj tednih pričel opažati, da imam več energije, da sem bolj osredotočen, da vem kaj hočem, da lahko lažje, učinkoviteje, kreativneje naredim stvari, ki jih prej nisem (z)mogel, da sem bolje razpoložen, da so se odnosi z ljudmi postavili na drug nivo, da mi gre enostavno vse bolje od rok in da hitreje rešujem izzive vsakdanjika,… da, kar naenkrat, ob jutranjem tuširanju hočem določen šampon, ker ga naravnost potrebujem, da se ljudje name odzivajo drugače, … Skratka začelo se je »dogajati«! Ves čas sem za te spremembe iskal nekakšne racionalne razloge, da le ne bi pripisal teh sprememb kozmetiki z mikroorganizmi, se nasmehne Tone. Na tej točki se mi zdi vse, kar pripoveduje, mogoče. Če sem najprej mislila, da je le odličen poslovnež, me zdaj ravno s to spreobrnitvijo njega samega iz skeptika v navdušenega uporabnika, prepriča, da je mogoče na tem res nekaj več.

Kmalu sem s kozmetiko navdušil ljudi okrog mene. Ko so mi ostali pričeli pripovedovati in z mano deliti izkušnje, kaj vse se jim je zgodilo, sem vedel, da gre pri kozmetiki z mikrobi za precej več kot le umivanje in negovanje las in kože.

Glede na to, da se v člankih o kozmetiki zasledi tudi, da so si ženske včasih same pripravljale kozmetiko za lase – zakaj potem točno I’m resource – je možno doseči enak učinek z doma narejeno kozmetiko ali s kozmetiko iz lokalnih sestavin?

V izdelkih I’m resource so živi mikroorganizmi, ki so bili vzgojeni s posebnimi postopki hranjenja, spajanja, staranja itd. Cel proces pridobivanja izdelkov temelji na fermentaciji ekološko pridelanega sadja, zelenjave in drugih naravnih sestavin. Izdelki s pomočjo fermentacije nastajajo od več kot pol leta do treh let. Za kaj takega je potrebno imeti veliko znanj. Znanost šele v zadnjih letih odkriva kako pomembni so mikroorganizmi za vsa živa bitja na zemlji in da se brez mikroorganizmov ne zgodi praktično noben proces. Silvio že več kot 20 let raziskuje in ustvarja mikroorganizme v svojih kozmetičnih izdelkih in spremlja njihov vpliv na človeka. Kar zadeva kozmetike ne poznam nobenega drugega izdelka na svetu, ki bi vsaj malo podoben kozmetiki I’m resource, ki s certifikatom Demeter zagotavlja največji nivo kvalitete in 100% ekološko in organsko sestavo. Kaj takega doma ne moremo doseči.

Koliko ste se poglobili v ozadje kozmetike z mikrobi? Ste imeli kaj predznanja, ali ste se kot laik lotili raziskovanja?

V tematiko mikrobov sem “padel” praktično brez predznanj. To je bilo zame povsem tuje področje. Ker sem po naravi do novosti realno skeptičen sem začel sam raziskovati, iskati in prebirati literaturo. Kmalu sem ugotovil, da na področju kozmetike z mikrobi ni veliko koristnih informacij, saj se s tem praktično nihče ne ukvarjal (z izjemo Silvija Pillilinija). Zato sem moral pričeti raziskovati precej širše. Prebral sem precej knjig in ostale literature. Nad mojimi odkritji sem bil zelo presenečen. Toliko stvari se dogaja ves čas okrog mene in v meni in jaz o tem do tedaj nisem imel pojma. Bolj, ko sem pridobival znanje, bolj mi je bilo jasno veliko stvari. Vpliv mikrobov na živo bitje, na njegovo zdravje, različne procese v telesu, kako močan vpliv imajo na karakter človeka, njegovo razpoloženje. Kar naenkrat sem dobil veliko odgovorov na vprašanja, o katerih prej sploh nisem razmišljal. Na osnovi tako pridobljenih znanj sem v svojem življenju spremenil precej stvari, danes sem zato veliko bolj zdrav, razpoložen, uspešen na vseh področjih.

Sledite nam

Oznake

Še kakšen ključni trenutek, da vas je kozmetika prepričala?

Ja, kar nekaj jih je. Najprej, moja otroka sta trpela, ko sem jima umival lase. Vedno sem pazil, da uporabljam šampone, ki ne dražijo oči in niti pomislil nisem, kaj lahko vsebujejo tovrstni šamponi. Da pravzaprav delujejo tako, da malce omrtvičijo oko in zato ne dražijo. Z uporabo teh šamponov so pri otrocih težave izginile. Nasprotno, umivanje las je postalo pravo veselje. Prav tako je bil pred leti trenutek, ko sem po obisku restavracije s Silviom, po obedu prižgal cigareto. Pa me je vprašal, čemu jo rabim? Tako, sem mu odvrnil, paše. No ja, saj boš nekega dne nehal, mi je odvrnil. In res, čez nekaj časa me je nekaj kar vodilo v bolj zdrav način življenja. Začutil sem, da je čas za spremembe – postal sem vegetarijanec, saj sem imel nenehne težave z zdravjem (kar ne pomeni, da je to za vsakogar – vsak ima svoj način, da se čuti zdravega), nehal sem piti, karkoli alkoholnega, in kaditi. Čez noč sem opustil vse, kar mi je škodovalo. Počutil sem se samozavestnega in brez težav sem začel urejati odnose z ljudmi, tudi tiste, ki so me prej peljali v neko vrsto odvisnosti in zaradi, katerih sem imel občutek utesnjenosti.

Vaši hobiji?

Nekoč so bili moji hobiji precej bolj adrenalinski, kot na primer skakanje s padalom iz letala, moja padalska ekipa je večkratni državni prvak v likovnih skokih. Letenje mi je zlezlo pod kožo. Sedaj so moj hobi in strast mikrobi. Tudi sam se ukvarjam s fermentacijo in sicer fermentiram pijačo kombučo. Zelo star recept fermentacije črnega čaja smo nadgradili in kombučo hranimo s sadjem. Pomlajeno starodavno pijačo smo poimenovali »eliksir mladosti«, ker ima toliko pozitivnih učinkov za tistega, ki jo uživa.

Kaj še pričakujete od kozmetike, ki jo uvažate? Poslovno in izumiteljsko.

Osebno pričakujem, da me bo še kar naprej navduševala in mi nudila toliko podpore kot do sedaj. Poslovno pa si želim, da bi imeli vsako leto veliko novih zadovoljnih uporabnikov, ki bi delili svoje izkušnje pri uporabi z nami. To je zame največje zadovoljstvo,… veliko novih srečnih in hvaležnih zgodb uporabnikov. Od izumitelja in proizvajalca kozmetike ter mojega prijatelja Silvija pa pričakujem, da bodo uspeli narediti dovolj izdelkov za vse uporabnike.

Saj res, kaj se zgodi posamezniku, ki ne kupi takoj novega izdelka, kakšni so učinki “neuporabe” glede na vse pozitivne učinke?

Načeloma se lahko sprememba, ki jo je človek čutil kot dobro upočasni. Dejstvo je, da se ljudje počutijo odlično, ko kozmetiko uporabljajo in zato jim je grozno, če je trenutno ni na zalogi. To sem že večkrat rekel Silviu – proces mora teči naprej, saj se ljudje zanesejo na uporabo teh izdelkov. Ni pa nobene zdravstvene odvisnosti.

Kaj je tisto, kar človek po vašem mnenju potrebuje za uspeh?

Bodi to kar si! Živi svoje sanje, živi svojo pravljico! Tam je tvoj uspeh in sreča. Za uspeh potrebuješ cilj, ambiciozen, vendar dosegljiv. Ko ga dosežeš si postavi novega in tako ponavljaj.
Ali je pozitivno na Toneta vplivala kozmetika ali ne, ne vem, ker ga prej nisem poznala. Dejstvo pa je, da postavlja na prvo mesto v življenju svojo družino in odnose z ljudmi, ki ga vsak dan obkrožajo. Kot pravi sam, o teh odnosih zavestno razmišlja in vsem da jasno vedeti, koliko mu pomenijo. Odnose neguje z majhnimi stvarmi in lepo besedo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!