fbpx

Strunjan

Novice

V kraju s kar 2300 urami sončnega obsevanja na leto najdemo spokojen oddih pa tudi možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Strunjanski krajinski park sodi verjetno med najlepše koščke slovenske obale.

Znameniti in fotogenični kotički krajinskega parka so tudi soline, Mesečev zaliv, razgled s strunjanskega križa in sredozemski park ob vili Tartini in Talasu Strunjan.

Od kod ime Strunjan?

Pravijo, da so bili tukajšnji pastirji zelo vešči v igranju na instrument na strune, morda na kitaro ali mandolino, in da so tisti, ki so šli mimo, govorili, kako lepo ubirajo strune, strunjajo. Etimološki slovar zemljepisnih imen ponuja sicer drugačno razlago – ime Strugnano naj bi bilo privzeto po besedi Stronnianum, po latinskem osebnem imenu Stronnius, in naj bi torej pomenilo Stronijevo posestvo. A v tem čudovitem kraju se človeku vendarle zazdi, da pastirji še vedno strunjajo.

Pojdite na morje. Dihajte na polna pljuča. Prisluhnite Strunjanu. Okusite Mediteran.

Ob hotelu Svoboda je stjuža, podvodni travnik, ki je prava zakladnica rakov, mehkužcev in rib, ter zavetje za bele čaplje, črnoglave galebe, liske, labode in še kakšnih 270 drugih vrst ptic.

Edinstven klimatski resort in Talaso center je v zaščitenem krajinskem parku, na najbolj zelenem koščku slovenske obale, ki je obenem stičišče pohodniških in mnogih drugih poti.

Punce, gremo me po svoje?

Restavracija Pinija

Restavracija Pinija je »okusna« in fotogenično novost na obali. Ime je dobila po borih, pinijah edinstvenega strunjanskega dvostranskega drevoreda 110 dreves, znamenitega naravnega spomenika, ki izreka prijazno dobrodošlico vsem, ki prihajajo v Strunjan. Zaradi edinstvene lokacije, ki ponuja najlepši sončni zahod na obali in sproščajoč zaključek sprehoda po krajinskem parku, je Pinija čudovita izbira ne le za kosilo oziroma večerjo, ampak tudi za klepet ali fotkanje ob kozarčku vina, koktajlu, kavici in sladici. V njej lahko okušate raznovrstne jedi Sredozemlja: piranskega brancina, školjke iz strunjanskega zaliva, prave napoletanske pice s paradižnikom in sirom s pobočij Vezuva, doma narejene testenine, istrske tartufe in steake, pečene na oglju.

Pica Napoletana

Pica Napoletana je kulinarična umetnina, ki je od leta 2017 pod Unescovo zaščito kot pomembna svetovna nesnovna dediščina. Pinija je ena redkih slovenskih restavracij, ki nudi pice po original recepturah Vera Pizza Napoletana. Uporabljamo sestavine s predpisanim poreklom, kot so paradižnik San Marzano dell`agro Sarnese-Nocerino, sir Fior di latte dei Monti Lattari in bivolja mocarela Campana. Pri kakovosti pice igra zelo pomembno vlogo peč, saj mora – za res dobro pico – doseči temperaturo več kot 460 stopinj. Pica se zato peče le dobro minuto. Ko je peč čez noč ugasnjena, je zjutraj v njej še vedno tako visoka temperatura, da v njej spečemo kruh.


Sledite nam


RSS Ustavi se!