fbpx

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

Novice

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni prestavljeno na 2022, letos v avgustu odprto državno prvenstvo

Na letališču v Murski Soboti so organizatorji spregovorili o zgodovini in razvoju te športne discipline v Sloveniji. Srečanje so zaključili s krstom novega balona podjetja Roto, ki so ga na prvi uradni polet pospremile še druge slovenske balonarske ekipe.

Organizator svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti je Balonarski klub Roto, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Predsednik BK Roto, Matjaž Pavlinjek, hkrati tudi generalni direktor organizacije prvenstva, je pojasnil, da je bila pred nekaj dnevi sprejeta težka, a v teh časih edino razumna odločitev, da se svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, predvideno za letošnji september, prestavi na leto 2022. Organizacijski odbor je po posvetu z vsemi pristojnimi institucijami ocenil, da so razmere in okoliščine, ki jih je povzročila pandemija, preveč nepredvidljive in lahko vplivajo na kakovost izvedbe tega svetovnega prvenstva.

Za letošnje svetovno prvenstvo je organizator pričakoval udeležbo 105 pilotov in njihovih ekip, zanimanje za udeležbo je bilo do uradne prestavitve prvenstva zelo veliko. Tekmovalci in ekipa sodnikov prihajajo z vseh celin, največja težava pa je v tem trenutku možnost potovanj, ki so na različnih koncih sveta še manj izvedljiva.

Prav tako se postavlja vprašanje sanitarne varnosti obiskovalcev tega izjemnega dogodka, saj še vedno veljajo omejitve pri številu ljudi, ki se takšnega dogodka lahko udeležijo, čeprav poteka na prostem.

Organizator dogodka, Balonarski klub Roto, je lansko leto uspešno izpeljal predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Prekmurje je tako gostilo 37 ekip iz 16 držav (Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Ruske federacije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA).

Pomurska pokrajina je idealna za letenje z baloni zaradi svoje ravnice ter primernih temperatur in vetrov. Prvo mednarodno tekmovanje je Prekmurje gostilo že leta 1994, ko je tam potekalo evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni.

Organizator tekmovanja za letos napoveduje izvedbo odprtega državnega prvenstva 2020, na katerem se bodo pomerile slovenske ekipe oziroma piloti. Na tekmovanju, ki bo potekalo med 27. in 30. avgustom 2020 na letališču v Murski Soboti, pričakujemo 30 balonarskih ekip. Odprto državno prvenstvo bodo pospremile dodatne atrakcije, ki bodo zanimive za obiskovalce na prireditvi in vse sledilce na družbenih omrežjih in v medijih: vzlet skupine plinskih balonov, ki običajno tekmujejo v dolžini in trajanju poleta in pa seveda obvezna fiesta balonov – revija balonov z najbolj atraktivnimi elementi (fly-in, grab-the-key). Obiskovalci in drugi ljubitelji letenja z baloni pa se bodo s ponudniki lahko dogovorili tudi za kak turistični polet.

Dogodek na letališču v Murski Soboti se je zaključil s krstom novega Roto balona, ki so ga na prvi polet pospremili najboljši slovenski piloti.

Goran Grgič, odgovorni za izvedbo odprtih državnih prvenstev v Murski Soboti in pomočnik direktorja tekmovanja svetovnega prvenstva:

“Pred dvema letoma smo v Balonarskem klubu ROTO ocenili, da smo se z organizacijo odprtih državnih prvenstev in sodelovanjem na različnih tekmovanjih v tujini naučili dovolj, da lahko pristopimo tudi k izvedbi tekmovanja na svetovnem nivoju. Naša kandidatura na plenarnem zasedanju leta 2018 na Majorki je bila uspešna. Z direktorjem svetovnega prvenstva, g. Webrom iz Luksemburga, smo preteklo leto izvedli zelo uspešno generalko, ki je pokazala, da smo na pravi poti. Razkrila pa nam je tudi dodatne izzive organizacije takšnega  tekmovanja ter spremljajočih prireditev. Vsekakor je to dobra popotnica za leto 2022.”

Štefan Pavlinjek, predsednik skupine Roto:

“Sem prvi pobudnik ideje, da se svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni organizira v Prekmurju. V Sloveniji je zelo malo letalskih prireditev, zato je še toliko bolj pomembno, da so takšne prireditve organizirane in da se letalskega športa ne pozabi. Prekmurje je idealna destinacija za letenje, tudi na letošnjem odprtem državnem prvenstvu si želimo udeležbo najboljših pilotov!”

dr. Aleksander Jevšek, župan mestne občine Murska Sobota:

“V Murski Soboti bodo imeli balonarji vedno varen polet in pristanek. Tudi v finančnem smislu. Mestna občina Murska Sobota balonarski šport podpira, saj gre za promocijo regije in Slovenije v svetu. Razumemo in podpiramo odločitev, da se svetovno prvenstvo zaradi trenutnih razmer prestavi na leto 2022 in bomo tudi v prihodnje sodelovali pri organizaciji tega izjemnega športnega dogodka!”

Vito Rome, najboljši slovenski tekmovalni pilot, Balonarsko društvo Uranos:

“Za vrhunsko tekmovanje s toplozračnimi baloni je potrebno veliko znanja in izkušenj, ki si jih nabiramo s tekmovanji tako doma kot v tujini. Vse se začne z izkušenim pilotom, predvsem pa z usklajeno ekipo in kopilotom, ki pomaga tako v zraku kot na tleh. Pomembne so vse faze letenja, priprava, preračunavanje možnih taktik in smeri letenja, preučitev vseh vremenskih pogojev in na koncu varen pristanek.”

Na kratko o zgodovini balonarskega športa v Sloveniji:

Letenje s toplozračnimi baloni ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Od Jurija Vege, Samčevega plinskega balona, do Avija Šorna, ki je leta 1978 prvi poletel z balonom na vroč zrak – imamo danes pri nas več kot 150 pilotov in registriranih 50 toplozračnih balonov. Državna prvenstva smo organizirali 17-krat in slavili 8 prvakov. Leta 2010 smo dočakali evropsko žensko prvakinjo – v Litvi je slavila Gabriela Slavec. Vito Rome je na evropskem prvenstvu na Madžarskem leta 2015 osvojil bronasto medaljo, kar je najboljši slovenski dosežek do sedaj. Lani je v Murski Soboti potekalo svetovno predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem se je pomerilo 37 slovenskih in tujih tekmovalnih ekip.

Več na: https://www.hotairballoons2020.com/informacije/o-balonarstvu/


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Klavdija M. Belina: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Želim si... Zbujati se v prijazen svet. Svet, kjer so nasmehi pristni in kjer je biti prijazen prav in lepo, v svet kjer je človek človeku Človek.
 • Jana: Zavedam se, da me pomoč drugim osrečuje, znam tudi sama hvaležno sprejemati pomoč.
  Zavestno širim pozitivno energijo dalje. Dragi bralci poskusite tudi vi in nikoli več v vaših srcih ne bo praznine, izpolnjeni boste z ljubeznijo, veseljem, zdravjem in mirom. Jana
 • Ko se obdarujemo, zmagujemo
  V nepredvidljivih časih se ceni vsaka priložnost, ki nas spomni na lepe stvari v naših življenjih. Ena od teh priložnosti so vsekakor tudi obdarovanja, ki bodo v prihajajočih prazničnih dneh nudila pomembno podporo.
 • Irena Potočar Papež: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Irena Potočar Papež je predavateljica, motivacijska govornica, vztrajna iskalka lepega in dobrega v vseh stvareh in ljudeh, ustvarjalka izobraževalnih dogodkov, pletilka zapisanih in izgovorjenih besed, radovedna učenka in potrpežljiva učiteljica vsak dan vsepovsod, hčerka, žena in mama, povezovalka pozitivnih energij, spodbujevalka spečih potencialov v ljudeh, plesalka na odru življenja v svojem edinstvenem ritmu.
 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]