fbpx

Szentendre na Madžarskem

Potovanja

Ime kraja pomeni “Saint Andrew” ali Sveti Andrej.

Slikovito mesto Szentendre leži ob reki Donavi le 20 km severno od Budimpešte na Madžarskem in je primerno za enodnevni izlet. Ob lepih dnevih se mnogi na izlet podajo s kolesom, saj je celo pot urejena kolesarska steza.

Ime kraja pomeni “Saint Andrew” ali Sveti Andrej in je poznan po dobro ohranjenih stavbah in cerkvah. Od 2. stoletja naprej je bil del vzhodne meje Rimskega imperija, a povečini neposeljen do prihoda Madžarov v 10. stoletju. Mongoli v 13. in Turki v 15. stoletju so pod Otomansko oblastjo mesto popolnoma izselili. Med Turško vojno v 17. stoletju so se Srbi z Nemci in Avstrijci borili na strani kristijanov, a so boj izgubili in mnogo Srbov je pobegnilo pred morebitnim turškim maščevanjem. Veliko Srbov, Slovakov, Romunov, Grkov in Nemcev so je ustalilo prav v Szentendre in vsak izmed njih je pustil svoj pečat mestu. Srbi so bili med prvo in drugo svetovno vojno preganjani in danes jih je v mestu le še peščica, vendar so za sabo pustili ortodoksne cerkve, galerije in imena ulic ter trgov s srbskimi imeni, ki pričajo o njihovi prisotnosti.

V 17. stoletju je bilo mesto baročno preoblikovano. Na glavnem trgu stoji križ v znak hvaležnosti, da kuga v tistem času ni dosegla Szentendre. Na ulicah, ki vodijo z glavnega trga so trgovine s spominki in zelo znano keramiko, majhnimi muzeji in galerijami. Na ostalih trgih si lahko ogledamo ortodoksno, evangeličansko in katoliško cerkev. Ulice se z glavnega trga spet srečajo ob Donavi, kjer so nasuli nasip primeren za sprehajanje, ob njej pa so gostilne, ki poleg lepega razgleda nudijo tudi odlične madžarske specialitete. Posebej znan je langoš, ocvrto krompirjevo testo, tradicionalno prelito s česnom, kislo smetano in sirom.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!