fbpx

Ta poševni stolp v Pisi!

Zanimivosti

Poševni stolp je bil za gradbenike velik izziv, že odkar so začeli z njegovo gradnjo.

Poševni stolp je bil za gradbenike velik izziv, že odkar so začeli z njegovo gradnjo. Stoji na trgu Piazza dei Miracoli in skupaj s katedralo Duomo, krstilnico in pokopališčem Camposanto sestavlja enoten kompleks. Ima 8 nadstropij, visok je 55,5 m in tehta 14.000 ton. Temelji merijo 19,6 m v premeru z največjo globino 5,5 m in proti jugu nagnjeni za 5,5 stopinj – posledično se sedmo nadstropje nagiba za 4,5 m čez prvega. Do vrha vodi 296 spiralno zavitih stopnic.

Leta 1173 so pričeli z gradnjo stolpa in do 1178 so ga zgradili le za za četrtino, saj so kmalu naleteli na težave. Spodnja plast ne bi prenesla težkega bremena. Po skoraj 100 letih so z gradnjo nadaljevali in po večih prekinitvah so ga leta 1370 z osmimi nadstropji končno dokončali. Ves čas se je stolp nagibal, tako da so kupolo za zvon dogradili, ko je bil ta že pošteno v nagibu. Kasneje (in še danes) so se več let ukvarjali s stabilizacijo stolpa in zanj porabili ogromne vsote denarja. Nagib jim je uspelo zmanjšati za 45 cm, v nasprotnem primeru bi se po predvidevanjih do leta 2040 zrušil.

Povsod: “Kamorkoli po Toskani greš, je ogromno za videt (kot itak po celi Italiji), tako da ne moreš zgrešit. Mi jo raziskujemo že leta in se še kar vračamo. Začeli smo z večjimi mesti (Firence, Siena, Pisa, Lucca…), potem pa kar tako na pamet malo naokoli, se najde kup manjših krasnih mestec in vasi, tudi pokrajina je lepa za kar malo se vozit naokoli. Meni je v Toskani najlepše spomladi. Mi večinoma kampiramo, ker kampi so prav lepi in urejeni, ampak tudi sobe kar tako spotoma ni problem najti, če ne greš ravno julija ali avgusta. Potovalni načrt? Vsedeš se za računalnik, odpreš zemljevid Italije-Toskane, pa še kakšno spletno stran Toskane in si začrtaš okvirno pot – glede na to, kaj te zanima, kaj želiš videti, koliko časa imaš na razpolago… Ter seveda vmes pustiš tudi malo manevrskega prostora za sprotno prilagajanje. Vsaj tako delam jaz. Se pa dostikrat zgodi, da zavijeva z začrtane poti in se sproti odločava, kam in kako naprej.”

Piazza dei Miracoli

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Znamenitosti Velike Planine

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.