fbpx

Tajska je bila in ostaja dežela slonov

Novice, Zanimivosti

Sloni so bili desetletja poceni delovna sila, sedaj pa so marsikje samo odvečna nadloga.

Na žalost pa je njihovo število v zadnjih letih precej upadlo. Še proti koncu 19. stoletja so jih našteli preko 100.000, danes pa jih je le še kakih 2.500. Sloni so bili desetletja poceni delovna sila, sedaj pa so marsikje samo odvečna nadloga, ki požre na tone hrane in ne zmore več tekmovati s sodobnimi tovornjaki, buldožerji in traktorji.

Pretirano sekanje dreves, pa tudi pritisk svetovnih društev za zaščito živali, so deželo prisilili, da se je (čeprav še ne povsod) odpovedala izkoriščanju slonov v gozdovih. Zato se je kar naenkrat pojavil problem, kam z množico “brezposelnih” debelokožcev. Nekateri so se predčasno upokojili, drugi honorarno prenašajo turiste po številnih gozdnih poteh, tretji so odšli na zaslužen dopust v kakšnega od tajskih centrov za zaščito slonov. Tam so tiste bolj talentirane naučili nekaj cirkuških točk in sedaj pred množico obiskovalcev veselo igrajo nogomet, delajo stojo na prednjih nogah ali plešejo valček. Marsikateri “drvar” pa je končal tudi na ulicah Bangkoka, kjer skupaj s svojim gospodarjem berači za šop banan.

Zavetišče za slone pri mestecu Lampang, na severu Tajske, je med takšnimi centri nekaj posebnega. Trenutno se v njem nahaja skoraj 50 orjakov. Ustanovili so ga že leta 1969 v okviru Gozdnega gospodarstva z namenom, da bi šolali mlade slone za težaško delo v gozdovih.

Pred dobrimi desetimi leti so šolo spremenili v neke vrste zavetišče za zaščito in ohranitev slonov. Zavetišče ima na nekaj hektarjih površine oddelek za upokojence, pokopališče, bolnišnico in glasbeno šolo. Vse je seveda namenjeno slonom.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!