fbpx

Tajska je bila in ostaja dežela slonov

Novice, Zanimivosti

Sloni so bili desetletja poceni delovna sila, sedaj pa so marsikje samo odvečna nadloga.

Na žalost pa je njihovo število v zadnjih letih precej upadlo. Še proti koncu 19. stoletja so jih našteli preko 100.000, danes pa jih je le še kakih 2.500. Sloni so bili desetletja poceni delovna sila, sedaj pa so marsikje samo odvečna nadloga, ki požre na tone hrane in ne zmore več tekmovati s sodobnimi tovornjaki, buldožerji in traktorji.

Pretirano sekanje dreves, pa tudi pritisk svetovnih društev za zaščito živali, so deželo prisilili, da se je (čeprav še ne povsod) odpovedala izkoriščanju slonov v gozdovih. Zato se je kar naenkrat pojavil problem, kam z množico “brezposelnih” debelokožcev. Nekateri so se predčasno upokojili, drugi honorarno prenašajo turiste po številnih gozdnih poteh, tretji so odšli na zaslužen dopust v kakšnega od tajskih centrov za zaščito slonov. Tam so tiste bolj talentirane naučili nekaj cirkuških točk in sedaj pred množico obiskovalcev veselo igrajo nogomet, delajo stojo na prednjih nogah ali plešejo valček. Marsikateri “drvar” pa je končal tudi na ulicah Bangkoka, kjer skupaj s svojim gospodarjem berači za šop banan.

Zavetišče za slone pri mestecu Lampang, na severu Tajske, je med takšnimi centri nekaj posebnega. Trenutno se v njem nahaja skoraj 50 orjakov. Ustanovili so ga že leta 1969 v okviru Gozdnega gospodarstva z namenom, da bi šolali mlade slone za težaško delo v gozdovih.

Pred dobrimi desetimi leti so šolo spremenili v neke vrste zavetišče za zaščito in ohranitev slonov. Zavetišče ima na nekaj hektarjih površine oddelek za upokojence, pokopališče, bolnišnico in glasbeno šolo. Vse je seveda namenjeno slonom.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!