Tajska je bila in ostaja dežela slonov

Novice, Zanimivosti

Sloni so bili desetletja poceni delovna sila, sedaj pa so marsikje samo odvečna nadloga.

Na žalost pa je njihovo število v zadnjih letih precej upadlo. Še proti koncu 19. stoletja so jih našteli preko 100.000, danes pa jih je le še kakih 2.500. Sloni so bili desetletja poceni delovna sila, sedaj pa so marsikje samo odvečna nadloga, ki požre na tone hrane in ne zmore več tekmovati s sodobnimi tovornjaki, buldožerji in traktorji.

Pretirano sekanje dreves, pa tudi pritisk svetovnih društev za zaščito živali, so deželo prisilili, da se je (čeprav še ne povsod) odpovedala izkoriščanju slonov v gozdovih. Zato se je kar naenkrat pojavil problem, kam z množico “brezposelnih” debelokožcev. Nekateri so se predčasno upokojili, drugi honorarno prenašajo turiste po številnih gozdnih poteh, tretji so odšli na zaslužen dopust v kakšnega od tajskih centrov za zaščito slonov. Tam so tiste bolj talentirane naučili nekaj cirkuških točk in sedaj pred množico obiskovalcev veselo igrajo nogomet, delajo stojo na prednjih nogah ali plešejo valček. Marsikateri “drvar” pa je končal tudi na ulicah Bangkoka, kjer skupaj s svojim gospodarjem berači za šop banan.

Zavetišče za slone pri mestecu Lampang, na severu Tajske, je med takšnimi centri nekaj posebnega. Trenutno se v njem nahaja skoraj 50 orjakov. Ustanovili so ga že leta 1969 v okviru Gozdnega gospodarstva z namenom, da bi šolali mlade slone za težaško delo v gozdovih.

Pred dobrimi desetimi leti so šolo spremenili v neke vrste zavetišče za zaščito in ohranitev slonov. Zavetišče ima na nekaj hektarjih površine oddelek za upokojence, pokopališče, bolnišnico in glasbeno šolo. Vse je seveda namenjeno slonom.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.