fbpx

TALJENJE LEDU HITREJE OD NAPOVEDI?

Novice

Arktika naj bi bila do leta 2050 brez poletnega ledu Arktični led se topi hitreje od napovedi, ki jih stroka ustvarja z računalniškimi simulacijami, trdi skupina raziskovalcev iz ZDA. Po njihovih podatkih Arktika izgublja sezonski, poletni led s hitrostjo 9 odstotkov na desetletje, kar je enkrat več od računalniških simulacij, ki povprečno navajajo številko 4,3 […]

Arktika naj bi bila do leta 2050 brez poletnega ledu

Arktični led se topi hitreje od napovedi, ki jih stroka ustvarja z računalniškimi simulacijami, trdi skupina raziskovalcev iz ZDA.

Po njihovih podatkih Arktika izgublja sezonski, poletni led s hitrostjo 9 odstotkov na desetletje, kar je enkrat več od računalniških simulacij, ki povprečno navajajo številko 4,3 odstotka. Tako naj bi bila Arktika v poletnem času od sredine stoletja popolnoma brez ledu. Ameriški raziskovalci so prepričani, da bi bilo treba obstoječe računalniške modele dopolniti, saj ne upoštevajo procesov, kot je izpust metana iz permafrosta med njegovim taljenjem, kar dodatno spodbuja segrevanje ozračja.

Nekateri računalniški modeli napovedujejo obdobja, ko bi lahko celotna masa arktičnega ledu v trenutku razpadla in se stopila – in prav ta dogodek bi se lahko zgodil hitreje od napovedi, trdi skupina znanstvenikov, vendar pa je nemogoče napovedati kdaj.

Ena izmed raziskovalk, Marika Holland, meni, da je “dejstvo, da v opazovanem obdobju vsi modeli prikazujejo izgubo leda in vsi napovedujejo velike izgube ledu, zelo močno sporočilo”. Študija nakazuje, da je za segrevanje večinoma kriv človek. 

Sledite nam

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!