fbpx

Tihotapci na cornwallski obali

Potovanja

Saj se še spomnite tistih zgodb iz knjig Pet prijateljev o angleških tihotapcih, ki so zvenele tako filmsko in na neki način romantično?

Meglice se vijejo okoli kamnitih hišk na zelenih pobočjih nad temnim zalivom, stari ribiški čolni so zasidrani med čermi, ki so bile nekoč tako zelo usodne za ladje, ki so jih tihotapci zvabili proti cornwallski obali.

Dobrodošli v Polperru, vasici in ribiškem pristanišču na jugovzhodni obali Cornwalla. Danes je ta resnični angleški obalni biser priljubljena destinacija za turiste, navdušene nad zgodovino, nekoč pa je bil Polperro središče tihotapstva in piratstva.

Saj se še spomnite tistih zgodb iz knjig Pet prijateljev o angleških tihotapcih, ki so zvenele tako filmsko in na neki način romantično? Nekdo prestavi luč s svetilnika na obalo, ladja nasede, tihotapci pa jo oplenijo? V Polperru na ta del svoje zgodovine ne gledajo kot na zločinsko preteklost, ampak kot na velik del zgodovinske sestavljanke, ki dela to ribiško vasico tako slikovito, zavito v tančico mitov in legend.

Tihotapstvo je tam začelo cveteti, odkar se je Polperro v 12. stoletju razvil kot pristanišče. Svoj vrhunec je ta posel dosegel v 18. stoletju, ko so britanske vojne z Ameriko in Francijo prinesle visoko obdavčitev uvoženih dobrin, zaradi česar se je tukajšjim ribičem še kako izplačalo povečati svoj dobiček s skrivnim uvozom alkohola, tobaka, čaja in drugih dobrin z otoka Guernsey prek Rokavskega zaliva….

Teja: “Tudi jaz se strinjam s ‘fructal’ – razprodaje so kar pogoste, a se tudi brez njih da najti kaj ugodnega, seveda pa je tukaj tudi ogromno izbire. Tudi jaz se gnecam izogibam ce se le morem… Sicer pa tale Otok ponuja mnogo vec kot pa le nakupe! Toliko je zanimivosti, da ne bi vedela kje zaceti, sploh pa predlagam ogled tudi drugih mest in krajev (in ne le Londona), kot so Stratford upon Avon, pa Edinburgh (tudi Skotska je zelo zanimiva), Chester, Bath… Lepo je tudi ob obali, pokrajini Cornwall in Devon. Pravkar sem prezivela nekaj dni na ‘angleski rivieri’, katere mesto Torquay je nekajkrat vecje od Portoroza (no, zdaj vsaj ni bilo gnece!), predlagam pa Brixam, ki je precej manjse ribisko mestece…”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!