fbpx

Tirana

Mesta, Potovanja

Tirana je s 620,000 prebivalci glavno mesto Albanije, v katerem se srečata kozmopolitanski duh in prisrčnost majhnega mesta.

Tirana je s 620,000 prebivalci glavno mesto Albanije, v katerem se srečata kozmopolitanski duh in prisrčnost majhnega mesta.

Ustanovljeno je bilo leta 1614, ko je Sulejman Pasha Bargjini na njenem mestu zgradil mošejo, pekarno in turško kopel. Danes prenavljajo ogromno stavb iz komunističnega časa in težijo k bolj modernega izgledu mesta. Zaradi nenadnega porasta priseljencev in uporabe avtomobilov imajo težave z ohranjanjem čistega zraka. Albanci so izjemno gostoljubni do tujcev in bodo poleg albanščine najverjetneje znali tudi italijansko in mlajše generacije še angleško. Mesto je zelo mladostno in živahno s polno majhnimi kavarnami, kjer domačini posedajo in se družijo ob pitju kave. Je tudi politično in ekonomsko središče države. Glavne kulturne znamenitosti so Narodno gledališče, Narodno gledališče, opera in balet in Narodna galerija. Albanija ima vlažno subtropsko podnebje z dolgimi poletji in prijetno zračno temperaturo skozi vse leto. V njem so štiri umetna jezera in reka Tirane.

coffee-1023836_1280

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.