fbpx

Tirana

Mesta, Potovanja

Tirana je s 620,000 prebivalci glavno mesto Albanije, v katerem se srečata kozmopolitanski duh in prisrčnost majhnega mesta.

Tirana je s 620,000 prebivalci glavno mesto Albanije, v katerem se srečata kozmopolitanski duh in prisrčnost majhnega mesta.

Ustanovljeno je bilo leta 1614, ko je Sulejman Pasha Bargjini na njenem mestu zgradil mošejo, pekarno in turško kopel. Danes prenavljajo ogromno stavb iz komunističnega časa in težijo k bolj modernega izgledu mesta. Zaradi nenadnega porasta priseljencev in uporabe avtomobilov imajo težave z ohranjanjem čistega zraka. Albanci so izjemno gostoljubni do tujcev in bodo poleg albanščine najverjetneje znali tudi italijansko in mlajše generacije še angleško. Mesto je zelo mladostno in živahno s polno majhnimi kavarnami, kjer domačini posedajo in se družijo ob pitju kave. Je tudi politično in ekonomsko središče države. Glavne kulturne znamenitosti so Narodno gledališče, Narodno gledališče, opera in balet in Narodna galerija. Albanija ima vlažno subtropsko podnebje z dolgimi poletji in prijetno zračno temperaturo skozi vse leto. V njem so štiri umetna jezera in reka Tirane.

coffee-1023836_1280

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]