fbpx

Tirana

Mesta, Potovanja

Tirana je s 620,000 prebivalci glavno mesto Albanije, v katerem se srečata kozmopolitanski duh in prisrčnost majhnega mesta.

Tirana je s 620,000 prebivalci glavno mesto Albanije, v katerem se srečata kozmopolitanski duh in prisrčnost majhnega mesta.

Ustanovljeno je bilo leta 1614, ko je Sulejman Pasha Bargjini na njenem mestu zgradil mošejo, pekarno in turško kopel. Danes prenavljajo ogromno stavb iz komunističnega časa in težijo k bolj modernega izgledu mesta. Zaradi nenadnega porasta priseljencev in uporabe avtomobilov imajo težave z ohranjanjem čistega zraka. Albanci so izjemno gostoljubni do tujcev in bodo poleg albanščine najverjetneje znali tudi italijansko in mlajše generacije še angleško. Mesto je zelo mladostno in živahno s polno majhnimi kavarnami, kjer domačini posedajo in se družijo ob pitju kave. Je tudi politično in ekonomsko središče države. Glavne kulturne znamenitosti so Narodno gledališče, Narodno gledališče, opera in balet in Narodna galerija. Albanija ima vlažno subtropsko podnebje z dolgimi poletji in prijetno zračno temperaturo skozi vse leto. V njem so štiri umetna jezera in reka Tirane.

coffee-1023836_1280

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!