Top 8 knjig za popotnike

Novice, Potovanja

Alkimist je zgodba o mladem pastirju, ki se odpravi na pot iz Španije v Egipt v iskanju ljubezni ter smisla življenja.

Preveri seznam 10 knjig, ki vas bodo spodbudile k odkrivanju sveta, k želji po potovanju v nove kraje in spoznavanju tujih kultur ter ljudi!
 
katjuša: “Zvone namerava knjigo o svojem potovanju z družino izdat konec leta… tako da branje te knjige avgusta odpade. Če si že prebrala vse njegove knjige (ki mislim,da jih je 8) definitivno priporočam Tomota Križnarja in Sonjo Porle! Prijetno branje&potovanje”

# Alkimist, Paulo Coelho

Alkimist je zgodba o mladem pastirju, ki se odpravi na pot iz Španije v Egipt v iskanju ljubezni ter smisla življenja. Gre za simbolično spiritualistično zgodbo, ki želi bralca prepričati, da naj sledi svojim sanjam in najuspešnejše Coelhovo delo.

“Prenehaj razmišljati o življenju, temveč ga živi”, Paulo Coelho

Preberi tudi: Dubaj – mesto nebotičnikov

# Na cesti, Jack Kerouac

Skozi oči Sala Paradisea se odpravi na potovanje po Ameriki – od New Yorka do Los Angelesa – kjer ga spremljajo glasba, poezija in droge. Kaj je bilo za založnike najbolj sporno? Prav gotovo so bili to za šestdeseta leta prejšnjega stoletja sorazmerno svobodni opisi spolnosti, namigi na homoseksualnost in uživanje drog, pa tudi vsesplošna »nemoralnost«.

# Sedem let v Tibetu, Heinrich Harrer

Avstrijska pustolovca Heinrich Harrer in Peter Aufshaniter se v času druge svetovne vojne iz Indije odpravita v Tibet. Po kultni knjigi, prevedeni v 48 jezikov, je bil leta 1997 posnet tudi film, sicer pa je Harrer zanjo prejel številne visoke nagrade, med drugim zlato Humboldtovo medaljo avstrijske države in Luč resnice, ki mu jo je podelila tibetanska vlada v izgnanstvu v Indiji.

Barve Tibeta

Preberi tudi: “Grand tour” po Evropi

# Naš človek v Havani, Graham Greene

Glavni junak James Wormold se zaplete v mrežo spletk na Kubi v času Batistove diktature. Roman govori o človeku, ki z namenom, da bi prejemal denar od obveščevalne službe za svoje informacije, si le-te kratko malo izmišlja. Danes se izraz “Naš človek v Havani” uporablja za osebo, ki službo “hrani” z lažnimi podatki in se kot metafora uporablja v vsakodnevni komunikaciji.

# Veliki železniški bazar, Paul Theroux

Zgodba se odvija na transsibirski železnici in Grand Trunk Expressu v Indiji, ki bralca popelje na pot po Evropi, Aziji in Bližnjem vzhodu. Avtor že v prvem stavku bralcu razkrije motiv za roman: “Že od otroštva … le redko slišim vlak, ne da bi si želel biti na njem. Žvižg vlaka človeka začara: železnice so bazarji, ki se jim ne moreš upreti…”. Pot, na katero se avtor odpravi in ki jo prepotuje izključno z vlakom, tako perspektivo zagotovo zahteva.

“The Golden Eagle Trans-Siberian Express”, popotovanje po Transsibirski železnici

Preberi tudi: Španski tapas

# Sonce vzhaja in zahaja, Ernest Hemingway

Ernest Hemingway je z romanom hotel izmeriti, kje je mesto v vseobsežni naravi skupini ljudi, ki se je po prvi svetovni vojni znašla od vseh vetrov, ob njih pa sklepati o nekih temeljnih razmerjih med ljudmi, med ljudmi in življenjem. Skupina ljudi, Američanov in Angležev, razburkano živi v povojnem Parizu in Franciji, se žene za čutnimi užitki brez pravega smisla in namena, vendar je v njih slutiti hrepenenje po globljem doživetju sveta.

# Strah in groza v Las Vegasu, Hunter S. Thompson

Raoul Duka in njegovega odvetnika Dr Gonza življenje zapelje v drog polni Las Vegas. Zgodba se dogaja ob vrhuncu vietnamske vojne in ob koncu hipijevskega gibanja 60. let. Duke in Gonzo se znajdeta v vlogi odpadnikov, ki analizirata resničnost Amerike in lov za ameriškim snom.

Las Vegas

Preberi tudi: Zgodovina fondue-a

# Potovanja okrog sveta, James Cook

James Cook, eden najbolj znanih raziskovalcev 18. stoletja, je svoja potovanja opisal v zgodbah, ki nas popeljejo v svet južne poloble. Njegove velike raziskovalne dosežke lahko pripisujemo odličnemu obvladovanju spretnosti plovbe, izjemnim kartografskim in geodetskim sposobnostim, pogumu pri raziskovanju nevarnih področij in vodstvenim sposobnostim.

Pisan živalski svet v Avstraliji

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: 6 skrivnosti madžarske kuhinje

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!