fbpx

Triglavski narodni park

Novice

Triglavski narodni park (TNP) spada med najstarejše parke v Alpah. Obsega 83.807 ha, leži v Julijskih Alpah blizu tromeje med Avstrijo, Italijo in Slovenijo. Najvišja točka je vrh Triglava (2864 m), po katerem je park dobil ime, najnižja pa je v Tolminskih koritih (180 m). Pokrajinske značilnosti so ledeniške alpske doline, gorske planote in visokogorje […]

Triglavski narodni park (TNP) spada med najstarejše parke v Alpah. Obsega 83.807 ha, leži v Julijskih Alpah blizu tromeje med Avstrijo, Italijo in Slovenijo. Najvišja točka je vrh Triglava (2864 m), po katerem je park dobil ime, najnižja pa je v Tolminskih koritih (180 m).

Pokrajinske značilnosti so ledeniške alpske doline, gorske planote in visokogorje nad zgornjo gozdno mejo. Gozd predstavlja 65 % parkovne površine; na južni strani prevladuje bukev, na severni pa smreka in macesen. Posebnosti, po katerih se TNP razlikuje od drugih parkov, so kristalno čiste vode, globoke soteske, ostanki pragozdov, izjemno bogata biotska pestrost, eldorado planinskega cvetja, med njimi nekaj endemitov (ziosova zvončica, julijski mak, srebrna krvomočnica). Značilne živali v parku so  gams, kozorog, jelen, medved, ris, orel in številne vrste drugih ptic, plazilci, endemična soška postrv.

V TNP leži bogata kulturna in zgodovinska dediščina: značilne vasi s tipično arhitekturo, značilna pastirska naselja v visokogorju, pestra kulturna krajina, ostanki utrdb iz 1. svetovne vojne in ostanki srednjeveškega rudarstva in železarstva visoko v gorah.

Naravoslovne učne poti
Z željo, da narave ne bi samo opazovali, ampak jo tudi razumeli, so nekatere naravne vrednote v  območju TNP opremljene s pojasnjevalnimi tablami in ponekod usmerjajo v naravoslovne učne poti, ki so privlačen izletniški cilj posameznikov, družin in skupin:

Vrata: ena najlepših ledeniških dolin vseh Alp, 4-5 ur.
Soška pot: doslej vodeno od izvira Soče do Doma Trenta, 4 ure.
Korita Tolminke in Zadlaščice: začetek poti v Zatolminu, 1,5 ure.
Pokljuška soteska: Ogled po krožni poti skozi sotesko lahko začnemo v Krnici ali na Zatrniku, 1,5 ure
Korita Mostnice: ogled po poti ob koritih od parkirišča nad Staro Fužino do planinskega doma na Vojah, 2 uri

Zelenci: začetek poti od parkirišča ob cesti Rateče – Podkoren: 30 minut
Pocarjeva domačija (Zgornja Radovna 25): muzejsko urejena kmečka  hiša in gospodarsko poslopje ene najstarejših domačij v parku z bogato zbirko ohranjenih predmetov, ki poročajo o načinu dela in življenja ljudi pod Triglavom. Skedenj služi kot prireditveni in razstavni prostor in je oblikovan kot info točka TNP. Odprto: od sredine junija do sredine septembra ob petkih, sobotah in nedeljah od 12. do 19. ure oziroma po dogovoru. 

Sledite nam

Oznake

Dom Trenta – informacijsko središče TNP in Trentarski muzej S pomočjo multivizijske predstave se je mogoče seznaniti z raznoterimi podobami TNP. V 1. nadstropju se poučimo o značilnostih žive in nežive narave, kulturni krajini in človeku v tem okolju. Podstrešje je spremenjeno v Trentarski muzej s predstavitvijo etnološke dediščine, kulturnega in zgodovinskega izročila Trente ter z rekonstruirano trentarsko hišo. Odprto: od 27. aprila – 31. oktobra 10. – 18. ure. Za napovedane skupine organizirano vodenje tudi zunaj navedenega časa.

Več informacij:
Triglavski narodni park
Uprava TNP
Ljubljanska cesta 27
4260 Bled
Tel.: 04/ 578 02 00
E-naslov:
[email protected]


Sledite nam


RSS Ustavi se!