fbpx

Trnuljčica na odru ljubljanske opere

Novice

Na oder ljubljanske opere prihaja balet Trnuljčica, s katerim začenjamo matineje.

Prvi februar v ljubljanski operi začenjajo z matinejo klasičnega baleta Trnuljčica Petra Iljiča Čajkovskega, ki ga bodo na velikem odru uprizorili ob 11. uri.

Ana Krašnja in Kent Yamamoto

V njem bosta poleg ostalih solistov, ansambla in učencev ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet nastopila izvrstna solista Ana Klašnja kot princesa Aurora in Kenta Yamamoto kot princ Desire.  

Vstopnice za Trnuljčico so že na prodaj pri blagajni gledališča in prek spleta.

Matineje

Gledališče kot novost in za dodatno umetniško prezentnost uvaja matineje, s katerimi bodo vrhunsko umetnost glasbenega in plesnega gledališča približali mlajši generaciji občinstva, ki si dopoldneve ob koncu tedna želi popestriti s kulturo. Umetniški vodja baleta po pooblastilu Petar Đorčevski skupaj z vršilcem dolžnosti ravnatelja Stašem Ravterjem namreč opaža, da se je obisk mladine na baletnih predstavah v zadnjem obdobju občutno povečal, kar gre pripisati velikemu zanimanju javnosti za kakovostne uprizoritve in želji po ogledu vrhunskega baleta, ki je doma v ljubljanskem narodnem gledališču.

»Pravljične Trnuljčice se veseli ves baletni ansambel, saj gre za scensko in kostumsko bogat ter glasbeno harmoničen klasični balet, ki še danes velja med najbolj priljubljenimi in najpogosteje izvajanimi baleti na svetu, saj navdušuje s svojo vsebino, razumljivostjo, poetičnostjo in z dovršenim umetniškim izrazom,«

je pojasnil Đorčevski, ki se nadeja razprodane dvorane.

Peter Iljič Čajkovski

Sicer pa je bil Peter Iljič Čajkovski (1840–1893) poleg Frédérica Chopina in Antonína Dvořáka prvi slovanski mojster, ki se je čvrsto zasidral v muzikalnem kánonu Zahoda. Njegovi baleti so že pred 1. svetovno vojno postali klasika, pri nas pa se z njimi srečujemo že od leta 1921, ko je bilo v Ljubljani prvič na sporedu Labodje jezero, leta 1940 Hrestač in leta 1964 Trnuljčica.

Balet Trnuljčica

Balet je po M. Petipaju na ljubljanski oder postavil Irek Mukhamedov in v koreografiji ohranil zgodbo Charlesa Perraulta La Belle au bois dormant (Trnuljčica), ki jo danes vsi poznamo po številnih filmskih, odrskih in drugih priredbah in je tudi v baletu zastavljena s pridihom pravljičnosti in romantike s številnimi pas de deuxi, variacijami in romantičnimi ansambelskimi prizori, med katerimi so tudi znameniti Adagio vrtnic, dramatični Carabossin nastop in lirično sanjski prizor v drugem dejanju Grand pas de deux …

Natascha Mair in Jakob Feyferlik

Po sobotni matineji z Ano Klašnja in Kentom Yamamotom v glavnih vlogah bosta 1. februarja ob 18. uri in 2. februarja ob 17. uri sledili še večerni predstavi z gostujočima solistoma Natascho Mair in Jakobom Feyferlikom iz Dunajske državne opere, ki ste se povabilu Đorčevskega z veseljem odzvala.

Matineja tega priljubljenega baleta je letošnja novost in dodana vrednost SNG Opera in balet Ljubljana.

Vstopnice za Trnuljčico so že na prodaj pri blagajni gledališča in prek spleta.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.