fbpx

Tudi kraljice jedo pico

Potovanja

O pici Margariti kroži prav posebna legenda.

Pici podobno hrano ljudje pripravljajo že od neolitske dobe naprej, o osnovni različici pice, pici Margariti, pa kroži prav posebna legenda.

Leta 1889 sta se kraljica Margarita Savojska in njen mož kralj Umbero I odpravila na kraljevi pohod po Italiji. Kraljica je radovedno opazovala domačine pri uživanju tankih rezin kruha s pisanimi nadevi in svojemu osebju naročila naj ji prinesejo za pokušino enega teh “pica kruhkov”. Izjemno so se ji priljubili in ob vsaki priložnosti si je v množici domačinov privoščila kakšnega. To je vzbudilo nekaj nasprotovanj, saj se za kraljico vendarle ni spodobilo, da je obedovala skupaj z navadnimi ljudmi, tako rekoč hrano za reveže. Kraljica Margarita pa se ni dala motiti.

Kraljičina ljubezen do pice je bila zapečatena, ko je znani picopek Raffaelo Esposito ustvaril nadev v čast kraljici. Pico je prekril s paradižniki, baziliko in mocarela sirom – vse v barvah italijanske zastave. Nepresenetljivo jo je poimenoval pica Margarita in jo ponesel v svet. Pica je nedvomno prepoznavni simbol Italije, ki jo danes uživamo povsod po svetu.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!