fbpx

Ukradena Mona Lisa

Novice, Potovanja

Mona Lisa ni bila od vedno tako slavna.

Leonardo da Vinci je tedaj dokaj neznani portret Mone Lise iz Italije v Francijo prinesel leta 1516. V začetku 20. stoletja jo je Vincenzo Peruggio – italijanski patriot, ukradel iz Louvra in sklenil, da se ta mora vrniti nazaj v ‘domačo’ Italijo.

Čez nekaj let se je odločil sliko prodati preprodajalcu umetnin, ta pa je tatu prijavil policiji in sledila je aretacija. Italija je portret vrnila muzeju Louvre in Mono Liso je zadela večna slava.

Pravi test: “Mona Lisa ima naenkrat veliko bolj izrazit nasmešek. Prej je bila bolj resna,nasmeška skorajda nisi mogel razbrati,zdaj se zelo očitno smeji.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!