fbpx

Umetnost dajanja napitnine

Novice

Večno neprijetna situacija: plačamo pijačo za družbo, kolikšno napitnino je primerno dati natakarju? Taksi stane, na primer: 980 SIT, ali taksista žalimo, če mu z vzvišenim “V redu je,” pomolimo tisočaka in mu pustimo le borih 20 tolarjev? Da bi nam potovanja olajšali, so se nekateri lotili raziskovanja navad dajanja napitnine po vsem svetu. Splošne […]

Večno neprijetna situacija: plačamo pijačo za družbo, kolikšno napitnino je primerno dati natakarju? Taksi stane, na primer: 980 SIT, ali taksista žalimo, če mu z vzvišenim “V redu je,” pomolimo tisočaka in mu pustimo le borih 20 tolarjev?

Da bi nam potovanja olajšali, so se nekateri lotili raziskovanja navad dajanja napitnine po vsem svetu. Splošne ugotovitve so takšne. Ponekod je cena strežbe že vračunana v skupen znesek, drugje ne. V prvem primeru je v nekaterih državah kljub temu primerno dati napitnino. V Avstraliji ne pričakujejo napitnine, razen v najboljših restavracijah. Prav tako natakarji na Japonskem ne dobijo napitnine, taksisti pa navadno manjšo vsoto, sploh, če vam nosijo kovčke ali posredujejo kakšno informacijo. V Braziliji je navadno že vračunan 10% delež za strežbo, če smo bili zadovoljni, lahko priložimo še dodatnih 5%. Če strežba ni vračunana v znesek, je primerno dati 15% napitnine. Taksisti v Braziliji ne dobijo napitnine, razen v Rio de Janeiru. Angleži dajo navadno 12 do 15% napitnine, natakarju v pubu pa lahko plačate pijačo. V skoraj vseh francoskih restavracijah boste na računu našli postavko strežba, ki znaša 15%. Kljub temu pa se od vas pričakuje, da boste račun zaokrožili navzgor. V Nemčiji dajanje napitnine do nedavna ni bilo v navadi. Če boste dali previsoko napitnino, vas bodo celo postrani gledali. Na računih v Grčiji je navadno naveden znesek za pogrinjek, če boste še dodatno pustili drobiž, zagotovo ne boste ravnali napak. V Hong Kongu se od vas pričakuje vsaj 10% napitnina, če strežba ni dodana računu. V Mehiki računi ne vključujejo cene postrežbe, 10 do 15% napitnina pa je vnavadi. Podobno je tudi v ZDA, kjer lahko za dobro strežbo dodate 15 do 20%. V turističnih mestih Italije je postrežba vključena v končni znesek, kjer ni, lahko dodate 10 do 15% napitnino.

Sobarice dobijo pol evra na dan. Skoraj povsod je v navadi dati taksistu 10 do 15% napitnino, portirji pa dobijo dolar oziroma evro do dva. Preden se odpravimo na potovanje, se zato pozanimajmo, kakšne so navade v določeni državi.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!