fbpx

Urška Sedič: Moja prva jutranja misel je ljubezen

Ambasadorji

Urška Sedič, strastna raziskovalka življenja in učiteljica klavirja, nas vabi z mislijo: Vsako jutro imaš dve možnosti: lahko še naprej spiš in sanjaš ali se zbudiš in greš svojim sanjam naproti. Izbira je tvoja! izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti.

Urška Sedič

Vsako jutro imaš dve možnosti: lahko še naprej spiš in sanjaš ali se zbudiš in greš svojim sanjam naproti. Izbira je tvoja!,” nas prijazno, a odločno vabi Urška Sedič, glasnica ljubezni, umetnica in glasbenica.

Kdaj vstajate in kako začenjate dan?

Moja budilka zvoni 4:54. Velikokrat se pred njo prebudim sama – največkrat 4:48. Še v postelji pomislim na vse, ki jih imam nezmerno rada (vključno s sabo) in se zahvalim za še en dan. Opomnim se, da je danes nov dan in da stara nesnaga nima veze z njim. Občasno igram pingpong z mislijo, da bi še malo spala. 

Najprej krtačim zobe med poslušanjem glasbe ali kakšnega inspiracijskega/motivacijskega govornika. Nato pretegnem hrbtenico. Pijem jutranjo kavo in berem. Zapisujem cilje in modre misli. Meditiram (ali samohipnoza). Zajtrkujem. Igram inštrument. Vsak drugi dan opravim HIIT trening.

Vsaj 2-krat v delovnem tednu takoj po krtačenju zob skočim na kakšen hrib (ponavadi je to naše Pohorje). Meditiram v naravi. Zajtrkujem ob prihodu domov.

Med vikendi sem veliko v naravi. Moje jutro je povsem odvisno od oddaljenosti kraja, kamor sem namenjena, vendar je sestavljeno in že naštetih elementov.

Na morju jutro dočakam na supu. Tako se od njega tudi poslovim. Ni lepšega kot sredi morja zreti v sonce, ki se prebuja ali poslavlja od dneva. Ta občutek je neopisljiv. Še celo boljši kot dočakan sončni vzhod na vrhu hriba.

Ste jutranji človek zato, ker tako od vas zahteva življenje ali ker si tako želite?

Jutranja sem povsem prostovoljno. Jutra mi prinašajo mir in nova znanja. Čudovito je dihati zrak zjutraj – zdi se tako redek in prav nič nasičen z mislimi drugih ljudi. Čisto je. Čisto čisto in sveže.

Kdo je vaš jutranji družabnik?

Jaz in moje misli. Številni modreci s svojimi besedami. Instrumentalna glasba. Knjiga. Pohodni čevlji. Dobra volja je najbolja.

Kaj je zjutraj za vas drugače kot katerikoli drug del dneva?

Neskončen mir. Tišina, katere so toliko ljudi boji, jaz pa jo obožujem. Spokojnost. Narava, ki se prebuja in je tam samo zame in meni podobne jutranje ptice.

Kakšni so vaši spomini na jutra iz otroštva?

Spominjam se, da nikdar nisem bila zaspanka. Velikokrat sem nalogo delala zjutraj, učila sem se zjutraj, klavir sem vadila zjutraj, brala sem zjutraj. Pravzaprav ne vem natančno, kdaj sem pridobila to navado, saj so okrog mene vedno bili ljudje, ki so radi spali kolikor dolgo je bilo mogoče. 🙂 

Ali na poti v službo poslušate glasbo?

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Zadnja leta vozim v tišini. Občasno prisluhnem instrumentalni in meditativni glasbi ali alfa valovom. Vsake toliko, sploh kadar vozim daljše razdalje, mi zapaše dobra stara rock glasba. Takrat prisluhnem Rock Radiu.

Kdaj večerjate, kdaj greste spat in kako zaspite?

Glede na moj delavnik prihajam domov šele po 20. uri zvečer, večerjam ob 20.30 ali sploh ne večerjam. Tedensko se vsaj 3 krat zgodi, da grem spati brez večerje. Spat hodim med 21. in 22. uro. Včasih me zmanjka še prej. Kadar se družim ali obiščem gledališče, koncert, kakšen dogodek, se spat odpravim kasneje. Takrat vedno rečem, da sem zamudila svoj zdravilni del spanca. 😉

Kako zaspim? Hjoooj, v trenutku! Ponavadi sem kot bi me nekdo odklopil – zaspim v slabi minuti in potem spim mirno, do jutra. Kljub temu se pred spanjem poskušam vreči v trans pozitivnih občutkov. Ne vem, kdaj sem nazadnje prišla do 5 stopnice sproščenosti. 

Kaj bi svetovali nekomu, ki si želi vzljubiti jutra?

Naj vsaj 21 dni vztraja pri zgodnjem zbujanju. Naj ga ne prestraši “hudiček” na levi rami, ki godrnja, kako je zaspan in da nujno potrebuje spanec. Naj ga ne prestraši tišina, ampak naj poskusi uživati v njej. Naj zgodaj zjutraj naredi nekaj koristnega za svojega duha, telo in um. Povabila bi ga na skupen jutranji sprehod. Ali mu predlagala knjigo, ki je zjutraj vedno dobra družabnica.

Kakšno je vaše idealno jutro in začetek novega dneva?

Poljub na lice ljubljene osebe. Prijetna zunanja temperatura (cca 17 stopinj), da lahko na stežaj odprem okno in zadiham svež zrak, vzamem pod roko svoj sup in se odpravim z njim pozdraviti sonce. 
Sicer pa idealna jutra živim. Idealno jutro je tisto, ko znam sprejeti sebe točno takšno kot v tistem trenutku sem in biti hvaležna ter mirna.

Poznate kakšen lep pregovor o jutru ali življenjski moto?

  • Do jutra lahko prideš le skozi sence. (J.R.R. Tolkien)
  • Zgodnji jutranji sprehod je blagoslov za cel dan. (Henry David Thoreau)
  • Ko se zjutraj zbudite, pomislite, kako dragocen privilegij je biti živ – da dihaš, da misliš, da uživaš, da ljubiš. (Mark Avrelij)

Več o Urški Sedič

Obiščite jo na: Pot do sebe (Facebook) in (Instagram).

Preberi več zanimivih vsebin o jutrih

Na Potovanja.Over.Net med 15. 10. in 15. 11. 2019.

Sledite nam


RSS Ustavi se!