fbpx

V Egiptu odkopali ogromen kip glave faraona Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka

Novice

Luxor – V mestu Luxor na jugu Egipta je bil odkrit ogromen rdeč granitni kip glave enega najbolj znanih egipčanskih faraonov. Tri tisoč let stara glava Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka, je bila izkopana izpod ruševin templja, kjer je Amenhotep III. tudi pokopan. Strokovnjaki pravijo, da gre za najbolje ohranjeno podobo tega faraona, kar so jih […]

Luxor – V mestu Luxor na jugu Egipta je bil odkrit ogromen rdeč granitni kip glave enega najbolj znanih egipčanskih faraonov. Tri tisoč let stara glava Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka, je bila izkopana izpod ruševin templja, kjer je Amenhotep III. tudi pokopan.

Strokovnjaki pravijo, da gre za najbolje ohranjeno podobo tega faraona, kar so jih do sedaj našli. Glava je visoka 2,5 metra in je del večjega kipa, katerega večino delov so sicer našli že pred nekaj leti.

 
(Foto: Reuters)

Arheologi sedaj pravijo, da bodo kip rekonstruirali. “Pri ostalih kipih je bilo vedno nekaj zlomljenega, recimo konica nosu, ali pa je obraz komaj razpoznaven,” je dejal dr. Hourig Sourouzian, ki je vodil ekspedicijo evropskih in egiptovskih arheologov. “Toda tukaj, od konice brade, je kip tako lepo izklesan in oblikovan, nič ni zlomljenega.”…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!