fbpx

V Egiptu odkopali ogromen kip glave faraona Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka

Novice

Luxor – V mestu Luxor na jugu Egipta je bil odkrit ogromen rdeč granitni kip glave enega najbolj znanih egipčanskih faraonov. Tri tisoč let stara glava Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka, je bila izkopana izpod ruševin templja, kjer je Amenhotep III. tudi pokopan. Strokovnjaki pravijo, da gre za najbolje ohranjeno podobo tega faraona, kar so jih […]

Luxor – V mestu Luxor na jugu Egipta je bil odkrit ogromen rdeč granitni kip glave enega najbolj znanih egipčanskih faraonov. Tri tisoč let stara glava Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka, je bila izkopana izpod ruševin templja, kjer je Amenhotep III. tudi pokopan.

Strokovnjaki pravijo, da gre za najbolje ohranjeno podobo tega faraona, kar so jih do sedaj našli. Glava je visoka 2,5 metra in je del večjega kipa, katerega večino delov so sicer našli že pred nekaj leti.

 
(Foto: Reuters)

Arheologi sedaj pravijo, da bodo kip rekonstruirali. “Pri ostalih kipih je bilo vedno nekaj zlomljenega, recimo konica nosu, ali pa je obraz komaj razpoznaven,” je dejal dr. Hourig Sourouzian, ki je vodil ekspedicijo evropskih in egiptovskih arheologov. “Toda tukaj, od konice brade, je kip tako lepo izklesan in oblikovan, nič ni zlomljenega.”…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.