fbpx

V Egiptu odkopali ogromen kip glave faraona Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka

Novice

Luxor – V mestu Luxor na jugu Egipta je bil odkrit ogromen rdeč granitni kip glave enega najbolj znanih egipčanskih faraonov. Tri tisoč let stara glava Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka, je bila izkopana izpod ruševin templja, kjer je Amenhotep III. tudi pokopan. Strokovnjaki pravijo, da gre za najbolje ohranjeno podobo tega faraona, kar so jih […]

Luxor – V mestu Luxor na jugu Egipta je bil odkrit ogromen rdeč granitni kip glave enega najbolj znanih egipčanskih faraonov. Tri tisoč let stara glava Amenhotepa III., Tutankamonovega dedka, je bila izkopana izpod ruševin templja, kjer je Amenhotep III. tudi pokopan.

Strokovnjaki pravijo, da gre za najbolje ohranjeno podobo tega faraona, kar so jih do sedaj našli. Glava je visoka 2,5 metra in je del večjega kipa, katerega večino delov so sicer našli že pred nekaj leti.

 
(Foto: Reuters)

Arheologi sedaj pravijo, da bodo kip rekonstruirali. “Pri ostalih kipih je bilo vedno nekaj zlomljenega, recimo konica nosu, ali pa je obraz komaj razpoznaven,” je dejal dr. Hourig Sourouzian, ki je vodil ekspedicijo evropskih in egiptovskih arheologov. “Toda tukaj, od konice brade, je kip tako lepo izklesan in oblikovan, nič ni zlomljenega.”…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.