fbpx

V Grčiji začel veljati nov protikadilski zakon

Novice

Atene – V Grčiji, državi z največjim deležem kadilcev v Evropi, danes stopa v veljavo protitobačni zakon, ki prepoveduje kajenje na javnih mestih. To je že tretji poskus omejevanja uporabe tobačnih izdelkov v Grčiji v zadnjem desetletju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kritiki se bojijo, da bo zakon zaradi lukenj in nepriljubljenost tovrstnih ukrepov doživel […]

Atene – V Grčiji, državi z največjim deležem kadilcev v Evropi, danes stopa v veljavo protitobačni zakon, ki prepoveduje kajenje na javnih mestih. To je že tretji poskus omejevanja uporabe tobačnih izdelkov v Grčiji v zadnjem desetletju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritiki se bojijo, da bo zakon zaradi lukenj in nepriljubljenost tovrstnih ukrepov doživel podobno usodo kot prejšnja dva, ki sta se izkazala za neučinkovita. V Grčiji vsako leto zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, umre 20.000 ljudi. Po podatkih grškega ministrstva za zdravje kadi 42 odstotkov Grkov. Grčija zaostaja za številnimi evropskimi državami, ki so protitobačne zakone sprejele v preteklih letih. Grški minister za zdravje Dimitris Avramopulos je prepričan, da bo Grčiji uspelo nadoknaditi zamujeno: “Trenutek resnice je tu, ta prepoved bo prinesla spremembo, ki bo korenito spremenila pogled ljudi.” Prejšnja dva zakona, sprejeta leta 2002 in 2003, nista imela pravega učinka, minister pa pravi, da bodo novi zakon izvajali strogo in ne bodo popuščali nobenim pritiskom.

V skladu z novim zakonom bo kajenje prepovedano v bolnišnicah, šolah, javnih prevoznih sredstvih in vseh javnih mestih. Prepovedano bo tudi oglaševanje tobačnih izdelkov. Zakon podjetjem z več kot 50 zaposlenimi dovoljuje postavitev kadilnic. Prepoved kajenja pa ne bo veljala za vse kavarne in bare. Lokali s površino več kot 70 kvadratnih metrov bodo lahko imeli majhen kadilski prostor, ki pa bo moral biti popolnoma ločen od ostalih prostorov. Lokali, manjši od 70 kvadratnih metrov, pa se bodo morali odločiti, ali bodo povsem nekadilski ali kadilski.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.