fbpx

Vancouver: kjer se moderno sreča z avtohtonim

Novice

Reportaža z olimpijskega prizorišča 2010 “Hollywood severa” pravijo Vancouvru, mestu med Pacifikom in Skalnim gorovjem, ki v sebi združuje ultramodernost nebotičnikov, avtohtonost indijanskih ljudstev, bogati kitajsko in zgodovinsko četrt ter predvsem – stik z naravo. Prihod v polmilijonsko (in četrto najgosteje naseljeno mesto Severne Amerike) kanadsko mesto, prestolnico Britanske Kolumbije, je leto dni in pol […]

Reportaža z olimpijskega prizorišča 2010

“Hollywood severa” pravijo Vancouvru, mestu med Pacifikom in Skalnim gorovjem, ki v sebi združuje ultramodernost nebotičnikov, avtohtonost indijanskih ljudstev, bogati kitajsko in zgodovinsko četrt ter predvsem – stik z naravo.

Prihod v polmilijonsko (in četrto najgosteje naseljeno mesto Severne Amerike) kanadsko mesto, prestolnico Britanske Kolumbije, je leto dni in pol (Vancouver smo obiskali julija lani) pred olimpijskimi igrami milo rečeno kaotičen.

Obvozi, gradbišča, enosmerne ulice, razkopane ceste, še več obvozov ter še več gradbišč in slepih ulic. Poliranje mesta za največji športni dogodek pač terja svoj davek.

Pogled na Vancouver – na desni moderni center z nebotičniki, na levi marina in zeleni Stanley Park.


Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Visok življenjski standard

A Vancouver je prava eklektična zbirka kultur, barv, slogov in vplivov, ki ga pri turi Severne Amerike ne gre preskočiti. Redno se uvršča na vrh seznamov mest, v katerih je najprijetneje živeti, ponuja vse komoditete urbanega, obenem pa ste le s skokcem iz downtowna že v Stanley Parku, čudoviti naravni oazi, ki se ponaša tudi z bogato zbirko totemov…..


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.