fbpx

Festival v vasi pravljičnih bitij

Aktivnosti

Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji vas, kjer pravljice še vedno živijo? Sredi Koroške!

Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji vas, kjer pravljice še vedno živijo? Sredi Koroške, natančneje nad Prevaljami, se skriva majhna vasica, obdana z gorami in posejana z leskami, imenovana Leše. Tisti, ki so jo že obiskali pravijo, da to ni čisto navadna vas, ampak se tam dogaja nekaj prav posebnega….na Lešah namreč živi kar 7 rodov pravljičnih bitij!

slide-2

Včasih so bile Leše bolj poznane po svoji rudarski dejavnosti, v 50. letih 19. stoletja je leški rudnik veljal za enega največjih v Sloveniji. Danes le-ta seveda ne obratuje več, zato pa v njem še vedno živijo nagajivi leški škratje, ki Lešanarjem zelo radi kakšno ušpičijo. Tudi sama pokrajina Leš je naravnost pravljična, po razgibanih travnikih se podijo veličastni pegasti konji, za leskami se skrivajo čarodejke in nebo v sončnih dnevih preletavajo leški orli, ki imajo svoje kraljevsko gnezdo skrito nekje na Volinjaku, 886m visokem hribu, ki se dviga nad Lešami. Volinjak pa je tudi dom vilinskih žalžen, starodavnih zdravilk in vaških svetovalk. Ne boste verjeli, na Lešah najdemo celo velikane ajde, ki Lešanarjem, potomcem starodavnih poljedelcev Leškirjev, še danes pomagajo različnih opravilih – seveda v zameno za kos najbolj lešnikaste torte Leškirke.

Tako živijo Lešanarji in pravljična bitja v razigranem sožitju že vse od časa mitov in pravljic. Dobro voljo in pravljičnost pa želijo razširjati tudi izven svoje vasi, zato so pred natanko štirimi leti dobili idejo, da bi lahko otroke in odrastle povabili na prav posebno druženje ter jim pokazali, da pravljice še vedno živijo. Letos, natančneje v soboto 10. 9. 2016, bodo organizirali že 5. pravljično druženje imenovano Festival Pravljične vasi Leše. Pripravili so številne ustvarjalne in športne delavnice, animacijske pohode po poteh pravljičnih bitij, pravljične prigrizke, Leškirsko tržnico, pravljično zelemenjavo, v goste pa so povabili še Pikajo s prijatelji. Otroci se bodo lahko preizkusili tudi v ljudskih karaokah z etno skupino Zimski kosci…. Celoten program je seveda brezplačen, edini pogoj za udeležitev pa je iskriv nasmeh in dobra volja.

Vsi ostali podatki: www.pravljicna-vas.si | 031 686 191 | [email protected]


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.