fbpx

Velika planina je kraj, kjer pasejo živino že od 10. stoletja

Izleti, Pohodništvo in gore

V Sloveniji imamo kar nekaj krasnih planin. Ampak najlepša planina je Velika planina.

Mislim, da je za njo slišal že marsikdo, ampak lahko je žal tistemu, ki je še ni obiskal. Velika planina leži v Kamniško savinjskih Alpah, najvišji vrh Velike planine pa je Gradišče in sicer na višini 1666 metrih. Obseg Velike planine je kar precej velik, saj leži kar na 5,8 kvadratnih kilometrih.

V Kamniških planinah je le-ta zapisana, kot edinstvena etnografska dediščina. Tukaj na planoti že od 10. stoletja pasejo živino, našli pa so tudi od staroselcev pravzgodovinske ostanke. Tu so kar tri planine, Mala in Velika planina ter Gojška planina. Domačini so tu že nekdaj gradili prav posebne pastirske koče oziroma stanove, ker takšnih ne najdemo nikjer v Sloveniji. Prav zato je Velika planina znana po teh lepih pastirskih kočah. Koče so pokrite s skodlami, strehe sežejo skorajda do tal, narejene pa so iz lesa. Še danes na Veliki planini pastirji pasejo živino, kultne hišice pa so namenjene turistom oziroma se lahko uporabljajo, kot počitniške hišice.

Leta 1938 so na Veliki planini tudi postavili kapelo Marije Snežne, ki so jo morali že kar nekajkrat obnoviti. Znana so tudi pastirska naselja, ki so jih zgradili pastirji. Velika in Mala Vetrnica sta dve jami, ki sta na planini izredno znani. Ker na vzpetino vozi tudi vlečnica, gondola in dvosedežnica se je v zimskem času možno smučat. Tako kot na drugih planinah, je tu kar nekaj domov, gostišče Zeleni rob, Dom na Mali planini ter Domžalski dom na Veliki planini.

Lastniki oziroma domačini vam v svojih kočah na Veliki planini ponujajo domačo hrano, ki je izredno okusna. Prešerne volje jih lahko vprašate po njihovih mlečnih dobrotah. Najboljša in najbolj tradicionalna dobrota je kislo mleko z žganci, domačini temu pravijo kar pastirska malica. Da ne boste mislili, da lahko na planini jeste samo žgance, imajo v ponudbi tudi sirove štruklje, domači sir, ričet, pečenico s kislim zeljem, joto, domači sir, golaž ter ajdove žgance. Ker pa so lastniki teh prelepih koč zelo prijazni do obiskovalcev, jih lahko prosite za vpogled v njihove krasne domove.

Sliko Velike planine je prispevala spletna stran Preberite.si.

Ko se sprehajate po planini, se sprehajate med pašniki in med živino, ki se tukaj pase. Konec pomladi pripeljejo na Veliko planino vso živino in tukaj ostane do septembra. Prav zaradi tega je Velika planina še posebno zanimiva za naše najmlajše. Če pa bi radi vedeli kako spijo pastirji, je najbolše da si rezervirate kočo in se odpravite na počitnice v planine. Posebej vam bo všeč, če se odpravite na izlet v aprilu ali začetku maja, saj takrat zacvetijo žafrani in je vsa Velika planina je obarvana v vijolično barvo. Vsi pašniki zacvetijo, zato takrat planino obišče veliko število turistov, da si od daleč d ogledajo to lepoto, ki cveti po celi planini.

Velika planina ponuja zelo lep razgled na celotne Kamniško Savinjske Alpe, najlepše se vidi Planjava, Skuta, Grintovec, Kamniško sedlo, Lučka Baba in prekrasna Ojstrica. Takega prekrasnega pogleda ne najdeš nikjer, kot samo na Veliki planini.

Ker pa na to prekrasno planino ni težko priti, je res primerna za vse starosti. Za malo starejše, je možna vožnja z gondolo ali sedežnico. Za mlade pa je najboljše, da se sprehodijo in naužijejo lepot.
Med potjo lahko kaj lepega poslikamo, občudujemo cvetlice, ki jih res ne manjka. Sama narava je tukaj res krasna in lepa.
Na Veliko planino vodi kar precej poti, od 1 ure, ki je najkrajša ali pa lahko se odpravimo iz Stahovice, ki potrebujemo nekje 4 ure.
Najkrajša pot je iz planine Dol. To je res najkrajša in najhitrejša pot, če se hočemo odpravit in obiskat Veliko planino. Tudi iz hotela Šimnovec boste potrebovali nekje 1 uro. Ampak tukaj se morate prvo popeljat z nihalko do hotela, nato pa nadaljujete peš.

Malo več, nekje 2 uri zmerne hoje, boste rabili iz Kranjskega raka. Blizu gostišča parkiramo in se odpravimo na pohod.
Iz Kraljevega hriba, tu je tudi spodnja postaja žičnice, se odpravimo peš do Velike planine. Pot je malo daljša, ampak še vedno ni pretežka in zelo krasna, tam nekje tri ure pa boste prišli do čudovitih pastirskih stanov.

Tudi iz Ušivca je zelo lepa pot. Tudi tukaj pridete do vrha malo manj, kot v treh urah.
Če pa se radi dolgo sprehajate in si radi veliko ogledate, pa se odpravite kar iz Stahovice. V 4 urah boste prišli na Veliko planino.

Na Veliki planini ne boste ostati lačnih ust. Hrano boste našli v domovih ali pa, kot že omenjeno, pri pastirjih. Ker med potjo ni vode, je pametno, da imate pijačo v nahrbtnikih. Otroci bodo uživali med živino, vendar naj le krave opazujejo in jih ne preganjajo. V tej čudoviti naravi med pastirskimi stanovi boste res uživali, naužili se krasne narave, prelepih pogledov. Naj se vam ne mudi nazaj v dolino, vzemite si tu čas zase in okolje, ki vas obdaja. Če ljubite naravo in želite, da vas zjutraj zbudijo kravji zvonci se odpravite na počitnice na planino. Obiskali je ne boste samo enkrat, temveč večkrat, ker je Velika planina resnično čudovita.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.