fbpx

Veliki krog

Potopisi

Veliki krog ni zemljepisno ime, o katerem bi se učili v šoli, pa vendar je vsak kolikor toliko izkušen svetovni popotnik že slišal zanj.

Če bi se vprašali, kateri so najbolj prestižni cilji turističnega obiska ZDA, bi se težko odločili le za enega. Zagotovo pa poleg nekaterih najbolj znanih ameriških velemest mednje sodi nekakšen naravno-kulturni “the best of America”, ki ga najdemo sredi ameriškega goratega jugozahoda, in sicer pod imenom Veliki krog (Grand Circle).

Veliki krog ni zemljepisno ime, o katerem bi se učili v šoli, pa vendar je vsak kolikor toliko izkušen svetovni popotnik že slišal zanj. O tem, da je to svojevrstna celota nekaterih najimenitnejših ameriških narodih parkov v kombinaciji z nacionalnimi spomeniki, pa tudi državnimi parki in različnimi zgodovinskimi prizorišči, so si enotni prav vsi viri. Takoj pa se začnejo razlikovati po tem, kaj vse točno vključiti v Veliki krog.

Ožje pojmovanje Velikega kroga

Lična barvna brošura na 48 straneh formata A 4, ki je za okoli 10 USD v prodaji tako rekoč povsod na območju Velikega kroga, ima naslov Grand Circle Adventure. Ta verjetno najbolj razširjeni pisni vir opredeljuje Veliki krog kot čudovit venec naravnih prizorov, ki so kot biseri raztreseni okoli osrednjega dragulja – jezera Lake Powell v zveznih državah Utahu in Arizoni. Razklana in razbrazdana gorovja se prepletajo z uravnanimi platoji, mizaste gore in špičasti koničasti osamelci z globokimi kanjoni, opuščena rudarska mesta duhov (ghost towns) s prazgodovinskimi bivališči ameriških staroselcev.

Več na svetinljudje


Sledite nam


RSS Ustavi se!