fbpx

Vodilno pametno mesto v Evropi

Novice

Nizozemska prestolnica postaja izjemno energetsko učinkovita Amsterdam – Med amsterdamskimi hišami iz 17. stoletja in vijugastimi kanali se dogajajo velike spremembe. Na Utrechtsestraat, glavni nakupovalni aveniji v središču nizozemske prestolnice, bodo odpadke kmalu pobirali električni tovornjaki, ki ne onesnažujejo zraka. Elektronske zaslone na lokalnih avtobusnih postajah bodo poganjale sončne celice. Družbi IBM in Cisco sta […]

Nizozemska prestolnica postaja izjemno energetsko učinkovita

Amsterdam – Med amsterdamskimi hišami iz 17. stoletja in vijugastimi kanali se dogajajo velike spremembe. Na Utrechtsestraat, glavni nakupovalni aveniji v središču nizozemske prestolnice, bodo odpadke kmalu pobirali električni tovornjaki, ki ne onesnažujejo zraka. Elektronske zaslone na lokalnih avtobusnih postajah bodo poganjale sončne celice. Družbi IBM in Cisco sta v svoj pilotni sistem energetskega varčevanja vključili 500 gospodinjstev z namenom, da zmanjšajo stroške za elektriko. Dodatnim 728 domovom pa bosta banki ING in Rabobank plačali nakup energetsko varčne opreme, od žarnic do strešne izolacije.

Mesto koles – Polovica Amsterdamčanov vozi kolo najmanj enkrat na dan, zato avtomobili manj onesnažujejo okolje kot v večini drugih mest, kljub temu pa bodo v Amsterdamu za čistejši zrak naredili še veliko več.

 

foto: Dokumentacija Dela

Vsi ti projekti so prvi koraki Amsterdama k ureditvi do narave prijaznejše infrastrukture. Zanje so se odločili v času, ko vlade po vsem svetu namenjajo milijarde dolarjev za tako imenovana »pametna mesta«, kombinacijo obnovljivih virov, izjemne energetske učinkovitosti in vladne podpore, da bi zmanjšali izpust ogljikovega dioksida. Drugače od teh mest, ki bodo za ureditev infrastrukture potrebovala desetletja, pa namerava Amsterdam končati prvo fazo naložb do leta 2012. Tako bo postal eno prvih in najambicioznejših vzorov za koncept pametnega mesta, piše BusinessWeek…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.