fbpx

Vodilno pametno mesto v Evropi

Novice

Nizozemska prestolnica postaja izjemno energetsko učinkovita Amsterdam – Med amsterdamskimi hišami iz 17. stoletja in vijugastimi kanali se dogajajo velike spremembe. Na Utrechtsestraat, glavni nakupovalni aveniji v središču nizozemske prestolnice, bodo odpadke kmalu pobirali električni tovornjaki, ki ne onesnažujejo zraka. Elektronske zaslone na lokalnih avtobusnih postajah bodo poganjale sončne celice. Družbi IBM in Cisco sta […]

Nizozemska prestolnica postaja izjemno energetsko učinkovita

Amsterdam – Med amsterdamskimi hišami iz 17. stoletja in vijugastimi kanali se dogajajo velike spremembe. Na Utrechtsestraat, glavni nakupovalni aveniji v središču nizozemske prestolnice, bodo odpadke kmalu pobirali električni tovornjaki, ki ne onesnažujejo zraka. Elektronske zaslone na lokalnih avtobusnih postajah bodo poganjale sončne celice. Družbi IBM in Cisco sta v svoj pilotni sistem energetskega varčevanja vključili 500 gospodinjstev z namenom, da zmanjšajo stroške za elektriko. Dodatnim 728 domovom pa bosta banki ING in Rabobank plačali nakup energetsko varčne opreme, od žarnic do strešne izolacije.

Mesto koles – Polovica Amsterdamčanov vozi kolo najmanj enkrat na dan, zato avtomobili manj onesnažujejo okolje kot v večini drugih mest, kljub temu pa bodo v Amsterdamu za čistejši zrak naredili še veliko več.

 

foto: Dokumentacija Dela

Vsi ti projekti so prvi koraki Amsterdama k ureditvi do narave prijaznejše infrastrukture. Zanje so se odločili v času, ko vlade po vsem svetu namenjajo milijarde dolarjev za tako imenovana »pametna mesta«, kombinacijo obnovljivih virov, izjemne energetske učinkovitosti in vladne podpore, da bi zmanjšali izpust ogljikovega dioksida. Drugače od teh mest, ki bodo za ureditev infrastrukture potrebovala desetletja, pa namerava Amsterdam končati prvo fazo naložb do leta 2012. Tako bo postal eno prvih in najambicioznejših vzorov za koncept pametnega mesta, piše BusinessWeek…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!