fbpx

Vodilno pametno mesto v Evropi

Novice

Nizozemska prestolnica postaja izjemno energetsko učinkovita Amsterdam – Med amsterdamskimi hišami iz 17. stoletja in vijugastimi kanali se dogajajo velike spremembe. Na Utrechtsestraat, glavni nakupovalni aveniji v središču nizozemske prestolnice, bodo odpadke kmalu pobirali električni tovornjaki, ki ne onesnažujejo zraka. Elektronske zaslone na lokalnih avtobusnih postajah bodo poganjale sončne celice. Družbi IBM in Cisco sta […]

Nizozemska prestolnica postaja izjemno energetsko učinkovita

Amsterdam – Med amsterdamskimi hišami iz 17. stoletja in vijugastimi kanali se dogajajo velike spremembe. Na Utrechtsestraat, glavni nakupovalni aveniji v središču nizozemske prestolnice, bodo odpadke kmalu pobirali električni tovornjaki, ki ne onesnažujejo zraka. Elektronske zaslone na lokalnih avtobusnih postajah bodo poganjale sončne celice. Družbi IBM in Cisco sta v svoj pilotni sistem energetskega varčevanja vključili 500 gospodinjstev z namenom, da zmanjšajo stroške za elektriko. Dodatnim 728 domovom pa bosta banki ING in Rabobank plačali nakup energetsko varčne opreme, od žarnic do strešne izolacije.

Mesto koles – Polovica Amsterdamčanov vozi kolo najmanj enkrat na dan, zato avtomobili manj onesnažujejo okolje kot v večini drugih mest, kljub temu pa bodo v Amsterdamu za čistejši zrak naredili še veliko več.

 

foto: Dokumentacija Dela

Vsi ti projekti so prvi koraki Amsterdama k ureditvi do narave prijaznejše infrastrukture. Zanje so se odločili v času, ko vlade po vsem svetu namenjajo milijarde dolarjev za tako imenovana »pametna mesta«, kombinacijo obnovljivih virov, izjemne energetske učinkovitosti in vladne podpore, da bi zmanjšali izpust ogljikovega dioksida. Drugače od teh mest, ki bodo za ureditev infrastrukture potrebovala desetletja, pa namerava Amsterdam končati prvo fazo naložb do leta 2012. Tako bo postal eno prvih in najambicioznejših vzorov za koncept pametnega mesta, piše BusinessWeek…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.