fbpx

Vrbsko jezero

Novice

Vrbsko jezero je eno največjih alpskih jezer s kristalno čisto vodo, ki se v poletni sezoni segreje na prijetnih 25 stopinj celzija.

Vrba in Vrbsko jezero na avstrijskem Koroškem sta le dobro uro in pol vožnje stran iz Ljubljane. Najbolj znan kraj ob Vrbskem jezeru je prav ta, Vrba oziroma Velden, po katerem je jezero dobilo ime. V mestu se nahaja razkošen rumeno obarvan grad, v katerem je danes hotel s petimi zvezdicami – le eden izmed mnogih.  

Vrbsko jezero je eno največjih alpskih jezer s kristalno čisto vodo, ki se v poletni sezoni segreje na prijetnih 25 stopinj celzija. Velik del obale je zagrajen z zasebnimi vilami, vendar se najde ogromno javno dostopnih plaž, kjer lahko brez skrbi zaplavamo. Ob jezeru sta med Klagenfurter Halbmarathom in Erlebnislaufroute speljeni urejeni tekaška in kolesarska pot. Kolesarjenje okoli Vrbskega jezera je lahko prijeten enodnevni izlet, saj nima nobenih vzponov in je primerna za vse ljubitelje cestnega kolesarjenja. Vsako leto v mestu gostijo avtomobilsko srečanje Wortersee Treffen, ki privabi več desettisoč obiskovalcev s svojimi jeklenimi konjički.

Nekoliko dlje se nahaja razgledna točka Pyramidenkogel, ki s 83 m višine nudi razgled na celotno jezero. Sprva je bil stolp zgrajen v spomin padlim borcem v obeh svetovnih vojnah in žrtvam umrlih v gorah, kasneje pa je s pomočjo jekla in lesa dobil preobleko v modernejši različici.  Na razgledno točko se lahko povzpnemo po stopnicah ali z dvigalom, za pot navzdol pa si lahko proti doplačilu izberemo spust po zavitem toboganu. Na drugi strani jezera, ob mestnem kopališču, se nahaja Minimundus, ki je s 144 pomanjšami stavbami s celega sveta uvrščen med deset najbolj obiskanih točk v Avstriji.

truckbabe: “Iz Minimundusa peljite lepo naravnost v smeri Ljubelja(Leublpass), potem pa malo izven Celovca, sicer še vedno ista smer a dosti pred Ljubeljem, (so dobre oznake) zavijte desno, smer Woerthersee Sued.Potam pa itak samo naravnost in pridete skozi Reiffnitz, Maria Woerth in Dellach lepo do Veldna.Ves čas se vozit ob Vrbskem jezeru, kje se boste ustavili, je pa čisto vaša odločitev, kakor vam bo všeč. Nič bat, ta pot , ki sem jo napisala , je dolga le slabih 20 km. Živim tu.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.