Astronomske cene jedi po svetu

Astronomske cene jedi po svetu

Sprehodite se čez lestvico 10 najdražjih sestavin, ki jih uporabljajo v kuhinjah po svetu.

10. Gobe Matsutake – $1.000

Matsutake je najdražja goba na svetu. Prestižno gobo najdemo v Aziji, Severni Ameriki, na Japonskem, Kitajskem, v Koreji, Kanadi, na Finskem in Švedskem. Najpogosteje raste pod japonskim rdečim borom skrita pod odpadlim listjem.

nahaha1::trv: “Iz Vietnama sem se vrnila pred 4 dnevi in ti ga toplo priporočam. En mesec od S do J ali obratno je ravno prav. Imaš vse, potepanje in plaže. Država je zelo turistična in varna.”

10-matsutake-mushrooms

9. Bagel iz Westin hotela v New Yorku – $1.000

New York je znan po svojih luksuznih hotelih in visokih cenah. Izvršni šef Frank Tujague je za Westin hotel v New Yorku ustvaril eno najdražjih jedi na svetu. Bagel je okroglo spečen kruh okrašen z namazom iz tartufov in goji jagod zmešanih z Riesling želejem ter zlatimi lističi.

9-westin-hotel-bagel

8. Fritata za ziljon dolarjev – $1.000

Ziljonska fritata je najdražji zajtrk v hotelu Le Parker Meridien v New Yorku. Fritata je zmešana iz šestih jajc z 10 g kaviarja sevruga in jastogom. Sevruga kaviar je zelo draga sestavina, ki stane $65 na gram. Zaradi visoke cene so fritato prodali le 12 krat in 50 krat v manjši izvedbi.

8-the-zillion-dollar-frittat

7. Zrezek iz govedine Wagyu – $2.800

Govedino Wagyu najlažje najdemo na Japonskem. Vsebuje ogromno hranljivih snovi, Omego 3 in Omego 6. Krave hranijo s pivom in jim nudijo ročno masažo, zato da meso ohrani svojo nežnost.

7-craftsteaks-wagyu-ribeye-steak

6. Morska jed s curryjem v gostilnici Bombay – $3.200

Zasluga za morsko jed gre angleškemu mojstrskemu kuharju Prahlad Hedge-u, ki svoje jedi pripravlja po družinskih receptih. Jed je sestavljena iz devonskega raka, belih tartufov, kaviarja Beluga, zlatega škotskega jastoga, štirih morskih ušes in štirih prepeličjih jajc.

6-bombay-brassieres-samundari-khazana-curry

5. Pica Royale 007 – $4.200

Škotski chef Domenico Crolla je ustvaril 30 centimetrsko pico Royale 007. Uporabil je jastoga mariniranega v konjaku, kaviar namočen v šampanjcu, paradižnikovo omako, pršut, škotskega prekajenega lososa, divjačinske medaljone, kis in po vrhu potreseno 24 karatno zlato.

5 Domenico Crolla, Pizza Royale 007

4. Črna melona Densuke – $6.100

Črna melona raste na japonskem otoku Hokkaido. Je izjemno trda in hrustljava. Lupina je črna, notranjost je divje rdeče barve in tehta malo manj kot 8 kg.

4-densuke-black-watermelon

3. Kraljevske melone Yubari – $23.000

Kraljevske melone so najdražji sadež na svetu. Gojijo jih na Japonskem in imajo pekoč okus. Večinoma jih kombinarajo pri pripravi morskih jedi, saj jim melone poudarijo okus.

3-yubari-king-melons

2. Kaviar Almas– $25.000

Izjemno redek kaviar Almas prihaja iz Irana. Brez njega je vsaka draga jed nedokončana, sam jim da prav kaviar piko na i. Kupi se lahko le v eni blagovnici in sicer v Caviar House & Prunier na Picadilly-ju v Londonu. Majhen lonček kaviarja okrašen z 24 karatnim zlatom prodajajo za $25.000. Kaviar uporabljajo le v največjih in najdražjih svetovnih restavracijah.

2-almas-caviar

1. Italijanski beli tartuf Alba – $160.406

Za svojo rast potrebuje zahtevne pogoje. Najdemo ga v hribovju San Miniato. Vlagatelj in njegova žena iz Hong Konga sta kupila 1,51 kg tartufov za $160,406, kar je tartuf postavilo na vrh lestvice najdražje hrane na svetu.

1-italian-white-alba-truffle

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice
zastava

Lana je del ustvarjanja zgodbe Potovanja.Over.Net od leta 2015. Rada odkriva nove kotičke in spoznava različne ljudi na svoji poti. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.