fbpx

Z avtoštopom do Barcelone 8. del

Izleti, Potopisi, Reportaže

Z Vero sva se spogledala, nasmehnila in se predala užitkom, ki ga ponuja sproščen klepet z učiteljico zgodovine v pokoju, med vožnjo po francoski obali, medtem, ko se niti nisva trudila razumeti besedila starih šansonov, katerih melodije so nežno božale najina ušesa.

Pozno popoldne sva se s težkim srcem in nogami vzpenjala po strmi cesti navzgor, ki je vodila proti avtocesti na kateri bova upajoč na srečo nocoj spoznala najinega sopotnika do Marseille. Ko sva končno prispela do, po najinem mnenju, primernega mesta za štop, zagledava policijo, ki se nama približuje. Sonce je ravno zahajalo, ko se je izkazalo, je policija namenjena k nama. Pokazali so nama na velik znak, malo naprej pri cestninski postaji, kjer jasno piše »no autostoping«. Pa še prečrtano je bilo, za vsak slučaj, z rdečo. No in kaj sedaj, sva si rekla. Policija je odšla, naju opozorila, da ne smeva nadaljevati s tem početjem, lahko pa to počneva na lokalnih cestah.

Renault 5

foto:cbilleque

Druga alternativa pa je bil seveda vlak, ki  nama sploh ni bil po godu, zaradi znanih visokih cen francoskih vlakov. Ravno, ko sva se oba strinjala, da nama štopanje po lokalnih cestah ne diši, je pridrvela mimo rdeča Renault 5-ka s starejšo šoferko, ki je naglo ustavila pred nama. Odprla ja na hitro zadnja desna in prva desna vrata, brez da bi zapustila avto. Med mahanjem z rokama, ki je nakazovalo, naj vstopiva sva v njenem govorjenju prepoznala samo »no autostoping« in »polizia«. Ko smo se že peljali mimo cestninske postaje, sva ugotovila, da naju je gospa želela rešiti kazni, ki bi nama jo lahko napisala policija. Šele nato naju je  vprašala kam sva  namenjena in ugotovli smo, da imamo skupno pot, saj je bila gospa na poti v Marseille k svoji hčerki, ki je noseča in potrebuje pomoč.

24151062596_4a20425266_k

foto:Francoise Challard

Z Vero sva se spogledala, nasmehnila in se predala užitkom, ki ga ponuja sproščen klepet z učiteljico zgodovine v pokoju, med vožnjo po francoski obali, medtem, ko se niti nisva trudila razumeti besedila starih šansonov, katerih melodije so nežno božale najina ušesa.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]