fbpx

Z avtoštopom do Barcelone 8. del

Izleti, Potopisi, Reportaže

Z Vero sva se spogledala, nasmehnila in se predala užitkom, ki ga ponuja sproščen klepet z učiteljico zgodovine v pokoju, med vožnjo po francoski obali, medtem, ko se niti nisva trudila razumeti besedila starih šansonov, katerih melodije so nežno božale najina ušesa.

Pozno popoldne sva se s težkim srcem in nogami vzpenjala po strmi cesti navzgor, ki je vodila proti avtocesti na kateri bova upajoč na srečo nocoj spoznala najinega sopotnika do Marseille. Ko sva končno prispela do, po najinem mnenju, primernega mesta za štop, zagledava policijo, ki se nama približuje. Sonce je ravno zahajalo, ko se je izkazalo, je policija namenjena k nama. Pokazali so nama na velik znak, malo naprej pri cestninski postaji, kjer jasno piše »no autostoping«. Pa še prečrtano je bilo, za vsak slučaj, z rdečo. No in kaj sedaj, sva si rekla. Policija je odšla, naju opozorila, da ne smeva nadaljevati s tem početjem, lahko pa to počneva na lokalnih cestah.

Renault 5

foto:cbilleque

Druga alternativa pa je bil seveda vlak, ki  nama sploh ni bil po godu, zaradi znanih visokih cen francoskih vlakov. Ravno, ko sva se oba strinjala, da nama štopanje po lokalnih cestah ne diši, je pridrvela mimo rdeča Renault 5-ka s starejšo šoferko, ki je naglo ustavila pred nama. Odprla ja na hitro zadnja desna in prva desna vrata, brez da bi zapustila avto. Med mahanjem z rokama, ki je nakazovalo, naj vstopiva sva v njenem govorjenju prepoznala samo »no autostoping« in »polizia«. Ko smo se že peljali mimo cestninske postaje, sva ugotovila, da naju je gospa želela rešiti kazni, ki bi nama jo lahko napisala policija. Šele nato naju je  vprašala kam sva  namenjena in ugotovli smo, da imamo skupno pot, saj je bila gospa na poti v Marseille k svoji hčerki, ki je noseča in potrebuje pomoč.

24151062596_4a20425266_k

foto:Francoise Challard

Z Vero sva se spogledala, nasmehnila in se predala užitkom, ki ga ponuja sproščen klepet z učiteljico zgodovine v pokoju, med vožnjo po francoski obali, medtem, ko se niti nisva trudila razumeti besedila starih šansonov, katerih melodije so nežno božale najina ušesa.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.
 • Nataša Briški, Tina Cipot in Iza Sia Login iz rubrike #ustavise
  V preteklih letih smo imeli slogane ... in pomisli nase, in premagaj strah, in povej, in prisluhni ... In ker danes še posebej spoznavamo, da smo #drugdrugemudarilo, združujemo izjemne posameznike in delimo njihove zapise preteklih let.