fbpx

Z vlakom do Zagreba in Beograda

Aktivnosti

Izberite za izlet Zagreb in se do hrvaške prestolnice zapeljite za le 9 evrov. Med Ljubljano in Zagrebom vozijo, kar štirje direktni vlaki na dan.

Izberite za izlet Zagreb in se do hrvaške prestolnice zapeljite za le 9 evrov. Med Ljubljano in Zagrebom vozijo, kar štirje direktni vlaki na dan. Mesto vabi tako na obisk številnih kulturnih prireditev in znamenitosti kot tudi na ogled vsaj enega od sejmov, katerih tradicija sega celo v 19. stoletje, ko je bil leta 1864 organiziran prvi mednarodni sejem.

Ali ste vedeli, da je leta 1906 Hrvat Slavoljub Penkala prvi na svetu izdelal in patentiral “avtomatski svinčnik”, ki ga danes poznamo pod imenom tehnični svinčnik? Leta 1907 pa je Penkala patentiral tudi prvo nalivno pero na čvrsto črnilo, ki je predhodnik kemičnega svinčnika. To pero ni imelo težav s kapljanjem črnila in so ga nekateri razglasili za prvo zares uporabno “nalivno pero”. Ali ste vedeli, da ima tudi kravata svoje korenine na Hrvaškem? V 17. stoletju so si ta okras okrog vratu začeli zavezovati hrvaški vojaki (Croata – kravata).

zg

Namigi za izlet v Zagreb

Od železniške postaje do glavnega zagrebškega trga – Trga bana Jelačiča je prijeten sprehod mimo Trga kralja Tomislava, mimo palače Arheološkega muzeja, Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Moderne galerije do Zrinjevca,… Oglejte si stolnico, največjo hrvaško sakralno zgradbo, sprehodite se skozi znamenita Kamnita vrata do Gornjega grada. Tu so cerkev sv. Marka, palača hrvaškega sabora ter Banski dvori, kjer so nekdaj prebivali hrvaški bani, danes pa je tu sedež vlade.

Skoraj v središču mesta se v več kot 200 let starem parku Maksimir skoraj v centru mesta nahaja živalski vrt. V njem lahko obiskovalci vidijo veliko vrst živali – sesalcev, ptic, plazilcev, dvoživk in rib s skoraj vseh celin. Več informacij o ZOO Zagreb si lahko pogledate na www.zoo.hr.

zggg

O odhodih in cenah si več preberite na: Zagreb

Lahko pa pot nadaljujete tudi do Beograda. Nizkocenovna vozovnica iz Ljubljane stane le 25 evrov. Stara trdnjava nad sotočjem rek – Kalemegdan, bohemska četrt – Skadarlija, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti, razgled z Avale in poletje na Adi Ciganliji. Mesto je tudi idealno izhodišče za potovanja v notranjost Srbije ali na črnogorsko obalo.

belgrade-466173_1920

O odhodih in cenah si več preberite na: Srbija

urednistvo: “Ivo Andrić je o Beogradu napisal, da so največje razkošje neba nad Beogradom njegovi sončni zahodi. Jeseni in poleti so širni in žarijo kot puščavski pridih, a pozimi so prekriti s kopastimi oblaki in rahlimi meglicami.”

Vir: SŽ, Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!