fbpx

Z vlakom na ogled toskanskih biserov

Mesta, Potovanja

Velja za biser naše zahodne sosede in zato ne preseneča, da jo vsako leto odkriva na milijone turistov, tudi Slovencev je med njimi vse več.

Toskana je ena od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Na severu meji z deželo Emilia Romana, na vzhodu z Markami in Umbrijo, na jugu z Lacijem in na zahodu z Ligurijo ter Tirenskim morjem. Velja za biser naše zahodne sosede in zato ne preseneča, da jo vsako leto odkriva na milijone turistov, tudi Slovencev je med njimi vse več.

Ponudba turističnih aranžmajev je velika, a na odkrivanje toskanskih lepot se lahko odpravite tudi v svoji režiji. Avto lahko pustite za spremembo doma in se na pot odpravite bolj brezskrbno, z vlakom. Slovenske železnice – potniški promet in italijanska skupina Arriva namreč ponujata nove povezave med Slovenijo in Italijo.

Tako se lahko le še udobno namestite na sedež, poklepetate s sopotniki in med vožnjo še dodatno preberete kakšnega od številnih turističnih vodičev ter se veselite novih dogodoviščin, pokušine odličnih toskanskih vin in ogleda številnih znamenitosti v pokrajini, ki s svojimi slikovitimi kraji in mesti velja za zibelko zgodovine ter umetnosti.

Firence, svetovni sedež umetnosti

Najbolj slavno toskansko mesto so seveda Firence. Največji razcvet so doživele v času bogate medičejske vladavine, zato so tu ustvarjala najpomembnejša imena iz zgodovine, umetnosti in tudi znanosti. Michelangelo, Dante Alighieri, Machiavelli, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei so le nekatera od najbolj slavnih. V rojstnem mestu renesanse je obvezen ogled galerije Uffizi. Simbol Firenc je tudi stari most (Ponte Vecchio) čez reko Arno, na katerem od 13. stoletja cveti trgovina, v sodobnem času so tu zlasti zlatarne in majhne galerije. Ljubitelji umetnosti bi lahko prebili v Firencah ves mesec, pa še zdaleč ne bi videli vsega.

Tudi San Gimignano je eno tistih srednjeveških mestec, ki morajo biti na vašem toskanskem seznamu. Ljubko mestece slovi po svojih stolpih, zgrajenih v 12. stoletju. Gre za enega najbolj pristnih toskanskih biserov, ki slovi po odličnem sladoledu, zagotovo boste nadvse uživali v sprehodu po ozkih kamnitih uličicah ali na Piazza del Duomo, morda pa se podate še med toskanske griče, posajene z oljčnimi nasadi, visokimi topoli in vinsko trto ter greste na pokušino izvrstnih lokalnih vin.

Ste že poskusili chianti?

Siena

Ena od prijetnih plati Toskane so pisani vinorodni griči, na katerih so posejane pridelovalnice vina in oljčnega olja. Idilična pokrajina Chianti slovi po vinotekah, kjer lahko okušate in seveda tudi kupite vino, ki ga pridelajo na tem območju. Steklenice s pristnim chiantijem prepoznate po znački s črnim petelinom (Gallo Nero). Uživate lahko tudi v okušanju toskanskih specialitet kot so ovčji sir pecorino, divjačinski pršut ali florentinski zrezek.

Iz vinorodne in kulinarično bogate pokrajine Chianti se odpravite do že omenjenih Firenc ali do prav tako prelepih toskanskih mest Siene in Pise. Glavni trg v romantičnem mestu Siena je Campo, na katerem poteka vsako leto 2. julija znamenita konjska dirka palio, ki jo organizirajo že od 13. stoletja v čast praznika Marije Device. Siena je arhitekturni dragulj, kjer boste tako kot v drugih večjih toskanskih mestih našli veliko umetniških del.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Oglejte si poševni stolp

Vsekakor je Pisa tista toskanska znamenitost, ki je ne smete preskočiti, saj tam domuje slavni poševni stolp ali Torre Pendente, ki se nahaja na t.i. Polju čudežev ali Campo dei Miracoli. Stolp se je začel nagibati zaradi peščene sestave tal že kmalu potem, ko so ga zgradili. Danes je prav zato ena večjih znamenitosti, ki jo obiščejo številni turisti z vsega sveta.

Brez stresa z vlakom

Do italijanskih mest, tudi opisanih v osrčju Toskane, lahko potujete z vlakom ali s kombiniranim prevozom vlak in kombi oziroma vlak in avtobus. Za vse načine prevoza si vozovnico lahko zagotovite na prodajnih mestih Slovenskih železnic. Z ljubljanske avtobusne postaje lahko z avtobusnim prevoznikom Arriva vsak dan odpotujete do tržaške železniške postaje, naprej na končno destinacijo pa s hitrimi vlaki Le Frecce. V Rimu ste lahko tako že v sedmih, v Milanu pa v dobrih šestih urah. Z avtobusnim prevoznikom Arriva Express pa so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence ali Torino. Lahko se odločite tudi za pot z vlakom do Opčin, nato prestopite na avtobus do Trsta, tam pa prestopite nazaj na vlak.

 

Foto: Bella Italia Tour, La Sosta degli artisti, Your Own Italy, Yahoo, Condé Nast Traveller


Sledite nam


RSS Ustavi se!