fbpx

Z vlakom na vedno vroči Sziget!

Aktualno, Dogodki, Kampiranje, glamping, Mesta

Zelo blizu nam je festival Sziget, ki ima malodane kultni status v svetu sodobne glasbe.

Čas je za Sziget. Poletje je najbrž najlepši čas v letu, pa ne le zaradi dopustov, ampak predvsem zaradi dejstva, da je takrat vse bolj nekako brezskrbno, depresivne in otožne obraze, ki smo jih videvali čez zimo, so zamenjali veseli, žareči, od sonca obsijani in zagoreli obrazi, vrnila se je dobra volja, od vsepovsod odzvanjajo glasbeni ritmi in prav povsod se nekaj dogaja!

Ko bi le bilo tako skozi vse leto, pa bi imeli dobre volje zvrhan koš, kajne? Poletje pa žal ne traja, natančneje, traja točno tri mesece, zato se odločite, da ga boste letos zajeli s polno žlico, tudi tako, da boste obiskali enega od velikih glasbenih festivalov v Evropi. Zelo blizu nam je denimo festival Sziget, ki ima malodane kultni status v svetu sodobne glasbe.

In kako do tja? Nadvse preprosto, lahko pa tudi smešno poceni, če se v Budimpešto na Festival Sziget, ki bo letos potekal od 9. do 16. avgusta, namesto z avtom tokrat odpravite z vlakom Slovenskih železnic! Ker bo festival jubilejni, na vrsti je že 25. edicija, bo gotovo nekaj res posebnega, prava paša tako za oči kot ušesa. Festival bo tako kot do sedaj potekal na enem od budimpeških otokov, koncerti pa bodo na različnih odrih. Na spletni strani festivala najdete informacije o odrih in nastopajočih ter kje kupiti vstopnice (mimogrede, nakup je možen tudi v Ljubljani in v Mariboru) ter druge uporabne informacije. Poceni prenočišča pa najdete tudi na tej spletni strani, saj najverjetneje na festival pač ne boste prišli samo za en dan?

Letos bodo na odrih festivala Sziget nastopala tako zveneča imena, da dogodka res ne gre izpustiti. Če jih naštejemo le nekaj: tam bodo izvajalci Pink, Wiz Khalifa, Kasabian, The Chainsmokers, Rita Ora, PJ Harvey, The Kills, Metronomy, Bad Religion, DJ Shadow, Paul Van Dyk, Fritz Kalkbrenner, GusGus, Leningrad in še na desetine, kaj desetine, na stotine drugih glasbenikov in didžejev, ki vam bodo polepšali to poletje.

Za povrh pa se bodo poleg glasbenega dela na Szigetu odvijali tudi številni performansi, od sodobnega plesa in futuristične opere do raznih artističnih nastopov, ki mejijo na nemogoče in domišljijsko. Ni za zamuditi, vam povemo! Festival vas bo gotovo izčrpal, a če boste čez dan vseeno našli še kaj moči za oglede prelepe madžarske prestolnice, vam ne bo niti za sekundo žal.

Obvezno si oglejte naslednje znamenitosti: parlament, ki je obenem najvišja stavba v Budimpešti z višino 96 metrov in je zgrajen v novogotskem slogu. Ne spreglejte tudi imenitne budimpšetanske operne zgradbe, ki se nahaja na aveniji Andrássy út, ta velja za nekakšen lokalni Beverly Hills, saj gre za enega najdražjih mestnih predelov z razkošnimi zgradbami. Opera je zgrajena v baročno-renesansme slogu, blizu nje pa je panoramski vrtiljak oziroma zabaviščni park.

Odpravite se na sprehod do Budimskega gradu na grajskem hribu (oznaka: Várhegy) na obali Donave, ki velja za najbolj priljubljenega od turističnih objektov v Budimpešti in je na UNESCOV-em seznamu svetovne kulturne dediščine. Ste vedeli, da je Verižni most (Szécheny lánchíd) kot prvi most povezoval Budo in Pešto? Zgradili so ga leta 1849 po načrtih Angležev Tierneyja Williama in Adama Clarka. Prečkajte ga, potem pa nadaljujte s sprehodom ob Donavi in v sončnem zahodu posedite v enem od trendovskih lokalov ter opazujte dogajanje.

Váci utca ali ulica Vaci bo primerna za vse šopaholike – je namreč najbolj znana nakupovalna ulica v Budimpešti. Ljubitelji priznanih svetovnih blagovnih znamk bodo tu cedili sline, ali pa se najedli v kakšni od fensi in trendovskih restavracij. Ne glede na vaš budžet pa vsekakor ne segajte po hitri hrani, ampak si prvioščite znane in tipične madžarske specialitete, kot so golaž (gulyás leves), paprikaša (paprikás krumpli) in sladica šamrola (kürtőskalács). Lahko se sami ali v družbi odpravite tudi na večerjo v tradicionalno madžarsko gostilno, ki ji pravijo čarda in kjer vam bo ude ogrela živahna ciganska glasba s plesom.

Ker je v Budimpešti veliko Judov oziroma Židov, je v mestu tudi sinagoga na ulici Dohány, stavba je že na zunaj zelo zanimiva. Baje gre za drugo največjo sinagogo na svetu, sprejme namreč celo 3000 ljudi. Poleg vhoda v sinagogo je židovski muzej, s stalno razstavo o holokavstu nad madžarskimi Judi, ki so jih pobili okoli pol milijona med 2. svetovno vojno. Še več informacij o mestu in možnih izletih pa najdete tukaj. Mesto mostov ob bregovih Donave je preprosto dih jemajoče in veličastno.

Madžarska prestolnica je resnično najceneje dosegljiva z vlakom, saj enosmerno vozovnico dobite že za neverjetnih 9 evrov! Vlak iz Ljubljane odpelje vsak dan ob 9.08 uri, na postajo Budimpešta Deli pa pripelje ob 17.29 uri. Vsak si lahko to privošči, vključno z nočitvijo v hostlu, za katerega se odšteje nekje od 15 evrov na noč! Ponovno, kliknite na stran Slovenskih železnic, odprite ta pripeti link, kjer imate vse odhode in prihode vlakov in se odločite za nepozabno spoznavanje Budimpešte!

Še pred Szigetom – Balaton Sound

Kot rečeno že v uvodu, pa je Budimpešta resnično pravi raj tudi za žurerje, ne le za obsedene z modo, kulturo in zgodovino. Če vas je ob našem zapisu že zamikalo, da bi šli kar takoj in se vam ne da čakati na avgust in na Sziget festival, potem si za ogrevanje privoščite Balaton Sound, ki poteka na isti lokaciji že v začetku julija!

Med 5. in 9. julijem 2017 bo namreč Balaton Sound postregel z največjimi imeni elektronske glasbe, kot so Hardwell, Armin van Buuren, Tisëto, Kygo, Axwell & Ingrosso, Robin Schulz, Jason Derulo in mnogi drugi.

 

Foto: Sziget, Balaton Sound, Pranxer, YouTube, Guestlist.net, Travel Magazine, Panoramio, Expedia, Harmony Tours

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!