fbpx

Začetki smučanja

Novice

Zgodovinarji trdijo, da je zibelka smučanja sedanja Norveška zaradi najstarejše upodobitve smučarja na pietroglifu iz otoka Rodoy na severu dežele. Ta homo skiens, kot bi ga lahko poimenovali, je bil vklesan nekako pred 5500 leti, torej približno 3500 let pred našim štetjem. Največ sreče pri najdbah najstarejših smuči so imeli Švedi in Finci, malo manj […]

Zgodovinarji trdijo, da je zibelka smučanja sedanja Norveška zaradi najstarejše upodobitve smučarja na pietroglifu iz otoka Rodoy na severu dežele. Ta homo skiens, kot bi ga lahko poimenovali, je bil vklesan nekako pred 5500 leti, torej približno 3500 let pred našim štetjem. Največ sreče pri najdbah najstarejših smuči so imeli Švedi in Finci, malo manj Norvežani.

Doslej najstarejše, leta 1924 najdene smuči iz švedskega Kalvträska, ki naj bi izvirale iz okoli 3200 let pred našim štetjem. Bile so sorazmerno dobro ohranjene, tako da jih je bilo moč zaščititi. Te smuči so dolge 2 metra in široke 15 centimetrov. Poleg smuči pa je bila najdena tudi palica, dolga 1,5 metra.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!