fbpx

Začetki smučanja

Novice

Zgodovinarji trdijo, da je zibelka smučanja sedanja Norveška zaradi najstarejše upodobitve smučarja na pietroglifu iz otoka Rodoy na severu dežele. Ta homo skiens, kot bi ga lahko poimenovali, je bil vklesan nekako pred 5500 leti, torej približno 3500 let pred našim štetjem. Največ sreče pri najdbah najstarejših smuči so imeli Švedi in Finci, malo manj […]

Zgodovinarji trdijo, da je zibelka smučanja sedanja Norveška zaradi najstarejše upodobitve smučarja na pietroglifu iz otoka Rodoy na severu dežele. Ta homo skiens, kot bi ga lahko poimenovali, je bil vklesan nekako pred 5500 leti, torej približno 3500 let pred našim štetjem. Največ sreče pri najdbah najstarejših smuči so imeli Švedi in Finci, malo manj Norvežani.

Doslej najstarejše, leta 1924 najdene smuči iz švedskega Kalvträska, ki naj bi izvirale iz okoli 3200 let pred našim štetjem. Bile so sorazmerno dobro ohranjene, tako da jih je bilo moč zaščititi. Te smuči so dolge 2 metra in široke 15 centimetrov. Poleg smuči pa je bila najdena tudi palica, dolga 1,5 metra.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!