fbpx

Zavozlana pištola v New Yorku

Zanimivosti

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru.

Skulptura “Non-Violence” oziroma nenasilje, poznana tudi pod imenom Zavozlana pištola, je bila ustvarjena v spomin legendarnemu pevcu in piscu pesmi Johnu Lennonu, po tem ko je bil ustreljen pred svojim domom v New Yorku, 8. decembra 1980.

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru. Za svojega časa je bil eden največjih javnih zagovornikov miru in nenasilja, ki jih je upodobil v svojih pesmih s skupino The Beatles in z ženo Yoko Ono. Besedila so osredotečena na svet brez nasilja.

Besedilo njegove ene najbolj znanih pesmi z naslovom Imagine:

“Imagine all the people living life in peace
You may say that I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one.”

Sprva je bil kip postavljen v Centralnem parku New Yorka, v bližini, kjer sta živela John in Yoko, leta 1998 pa ga je Luksemburška vlada donirala Združenim Narodom, ki so bronast kip postavili pred sedežem ZN v New Yorku. Od takrat so po svetu postavili več kot 30 replik.

Kip je oblikoval Carl Fredrik Reuterswärd, prijatelj Johna Lenona in njegove žene, ki ga je po smrti prosila, če bi lahko v spomin na moža in njegovi viziji o miru postavil večni spomin in nastala je Zavozlana pištola.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

NYC..: “Moje mnenje je, da je en teden NYC več kot dovolj za vse znamenitosti, kar jih ponuja. Vzemi en dostojen hotel v NJ od koder te bus pripelje za zelo majhen denar v srednji Manhattan. Od tu pa podzemna, taxi ali pa noge. V NYC z avtom nimaš kaj početi. Gužva, parkingi dragi,… Edino, če se pelješ s kabrioletom gor in dol.”

Vir fotografij in videa: Pixabay, Stockpholio, YouTube

Sledite nam


RSS Ustavi se!