fbpx

Zavozlana pištola v New Yorku

Zanimivosti

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru.

Skulptura “Non-Violence” oziroma nenasilje, poznana tudi pod imenom Zavozlana pištola, je bila ustvarjena v spomin legendarnemu pevcu in piscu pesmi Johnu Lennonu, po tem ko je bil ustreljen pred svojim domom v New Yorku, 8. decembra 1980.

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru. Za svojega časa je bil eden največjih javnih zagovornikov miru in nenasilja, ki jih je upodobil v svojih pesmih s skupino The Beatles in z ženo Yoko Ono. Besedila so osredotečena na svet brez nasilja.

Besedilo njegove ene najbolj znanih pesmi z naslovom Imagine:

“Imagine all the people living life in peace
You may say that I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one.”

Sprva je bil kip postavljen v Centralnem parku New Yorka, v bližini, kjer sta živela John in Yoko, leta 1998 pa ga je Luksemburška vlada donirala Združenim Narodom, ki so bronast kip postavili pred sedežem ZN v New Yorku. Od takrat so po svetu postavili več kot 30 replik.

Kip je oblikoval Carl Fredrik Reuterswärd, prijatelj Johna Lenona in njegove žene, ki ga je po smrti prosila, če bi lahko v spomin na moža in njegovi viziji o miru postavil večni spomin in nastala je Zavozlana pištola.

NYC..: “Moje mnenje je, da je en teden NYC več kot dovolj za vse znamenitosti, kar jih ponuja. Vzemi en dostojen hotel v NJ od koder te bus pripelje za zelo majhen denar v srednji Manhattan. Od tu pa podzemna, taxi ali pa noge. V NYC z avtom nimaš kaj početi. Gužva, parkingi dragi,… Edino, če se pelješ s kabrioletom gor in dol.”

Vir fotografij in videa: Pixabay, Stockpholio, YouTube

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.