fbpx

Zavozlana pištola v New Yorku

Zanimivosti

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru.

Skulptura “Non-Violence” oziroma nenasilje, poznana tudi pod imenom Zavozlana pištola, je bila ustvarjena v spomin legendarnemu pevcu in piscu pesmi Johnu Lennonu, po tem ko je bil ustreljen pred svojim domom v New Yorku, 8. decembra 1980.

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru. Za svojega časa je bil eden največjih javnih zagovornikov miru in nenasilja, ki jih je upodobil v svojih pesmih s skupino The Beatles in z ženo Yoko Ono. Besedila so osredotečena na svet brez nasilja.

Besedilo njegove ene najbolj znanih pesmi z naslovom Imagine:

“Imagine all the people living life in peace
You may say that I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one.”

Sprva je bil kip postavljen v Centralnem parku New Yorka, v bližini, kjer sta živela John in Yoko, leta 1998 pa ga je Luksemburška vlada donirala Združenim Narodom, ki so bronast kip postavili pred sedežem ZN v New Yorku. Od takrat so po svetu postavili več kot 30 replik.

Kip je oblikoval Carl Fredrik Reuterswärd, prijatelj Johna Lenona in njegove žene, ki ga je po smrti prosila, če bi lahko v spomin na moža in njegovi viziji o miru postavil večni spomin in nastala je Zavozlana pištola.

NYC..: “Moje mnenje je, da je en teden NYC več kot dovolj za vse znamenitosti, kar jih ponuja. Vzemi en dostojen hotel v NJ od koder te bus pripelje za zelo majhen denar v srednji Manhattan. Od tu pa podzemna, taxi ali pa noge. V NYC z avtom nimaš kaj početi. Gužva, parkingi dragi,… Edino, če se pelješ s kabrioletom gor in dol.”

Vir fotografij in videa: Pixabay, Stockpholio, YouTube

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.