fbpx

Zavozlana pištola v New Yorku

Zanimivosti

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru.

Skulptura “Non-Violence” oziroma nenasilje, poznana tudi pod imenom Zavozlana pištola, je bila ustvarjena v spomin legendarnemu pevcu in piscu pesmi Johnu Lennonu, po tem ko je bil ustreljen pred svojim domom v New Yorku, 8. decembra 1980.

Ideja za Zavozlano pištolo je bila počastiti Johna Lennona in njegovo vizijo o svetovnem miru. Za svojega časa je bil eden največjih javnih zagovornikov miru in nenasilja, ki jih je upodobil v svojih pesmih s skupino The Beatles in z ženo Yoko Ono. Besedila so osredotečena na svet brez nasilja.

Besedilo njegove ene najbolj znanih pesmi z naslovom Imagine:

“Imagine all the people living life in peace
You may say that I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one.”

Sprva je bil kip postavljen v Centralnem parku New Yorka, v bližini, kjer sta živela John in Yoko, leta 1998 pa ga je Luksemburška vlada donirala Združenim Narodom, ki so bronast kip postavili pred sedežem ZN v New Yorku. Od takrat so po svetu postavili več kot 30 replik.

Kip je oblikoval Carl Fredrik Reuterswärd, prijatelj Johna Lenona in njegove žene, ki ga je po smrti prosila, če bi lahko v spomin na moža in njegovi viziji o miru postavil večni spomin in nastala je Zavozlana pištola.

NYC..: “Moje mnenje je, da je en teden NYC več kot dovolj za vse znamenitosti, kar jih ponuja. Vzemi en dostojen hotel v NJ od koder te bus pripelje za zelo majhen denar v srednji Manhattan. Od tu pa podzemna, taxi ali pa noge. V NYC z avtom nimaš kaj početi. Gužva, parkingi dragi,… Edino, če se pelješ s kabrioletom gor in dol.”

Vir fotografij in videa: Pixabay, Stockpholio, YouTube

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.