fbpx

ZDRAVJE: Tropski ulkus

Novice

Ulkus je po definiciji vsak krater ali vdolbina na koži, sluznici. Tropski ulkus je rana, krater na koži, ki ima rdeče dno, če pa se ne pazi na čistočo pa se zelo rado dodatno inficira in takrat dno ni več lepo rdeče, ampak gnojno. In zaradi česa nastane? Ko se potepamo po tropskih deželah, plažah, […]

Ulkus je po definiciji vsak krater ali vdolbina na koži, sluznici. Tropski ulkus je rana, krater na koži, ki ima rdeče dno, če pa se ne pazi na čistočo pa se zelo rado dodatno inficira in takrat dno ni več lepo rdeče, ampak gnojno. In zaradi česa nastane?

Ko se potepamo po tropskih deželah, plažah, smo seveda zelo sproščeni, pa tudi če ne, venomer nas lahko kaj piči, se kje drobn oranimo, skratka, na kakršenkoli način se lahko koža kot pregrada, varovalo proti zunanjemu svetu rani ali prebode. In ker je podnebje z vročino, vlažnostjo, ter higienskim (pod) minimum v tropskih deželah stalna praksa, sevsak nedolžen pik, vbod ali ranica lahko okužijo z bakterijami, ki kar prežijo v vsakem kotičku.

Na začetku se pojavi nedolžen mehurček, ki se spremeni v mozoljčku podobno tvorbo, ki poči  in se kar noče zaceliti. Še huje, zadeva kar raste, iz počenega mehurčka se robovi počasi širijo in širijo in kar ne nehajo. In kar je še bolj zastrašujoče, podoben mehurček se lahko pojavi še na drugih delih telesa in tudi tam ne kaže da bi človeku nehal greniti življenje in lepe spomine na ležanje pod palmami. Ko se takšne ranice po nekaj tednih torej kar ne začnejo celiti, se odločite obiskati zdravnika. Bodisi doma, bodisi na potovanju. Bakterije, ki so vašemu telesu bile dotakrat nepoznane, na katero sploh še ni imelo priložnosti vzpostavit učinkovite imunske obrambe, so se namreč začele zadovoljno hraniti in množiti na vaši nedolžni ranici. Vmes so lahko celo prodrle v kri in se zasejale še kje drugje, zgradile še nov mozoljček ki je počil in se razvil v rastočo ranico, a večje škode jim na srečo ni uspelo prizadeti. Zdravnik bi vam ob sumu na tropski ulkus predpisal antibiotik, najbrž Klindamicin.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!