fbpx

Želve obožujejo življenje v mestih

Novice

Canberra – Avstralski znanstveniki so odkrili, da so se želve odlično prilagodile na življenje v mestih. Dolgovrate želve, ki živijo v predmestju Avstralije, z lahkoto premagujejo razdalje in se bolje spopadajo s sušnimi obdobji, kot njihove kolegice iz naravnih rezervatov. Dolgovrata želva. Foto: bbc.co.uk Znanstveniki so odkrili, da dolgovrate želve (Chelodina longicollis) zrastejo večje v […]

Canberra – Avstralski znanstveniki so odkrili, da so se želve odlično prilagodile na življenje v mestih. Dolgovrate želve, ki živijo v predmestju Avstralije, z lahkoto premagujejo razdalje in se bolje spopadajo s sušnimi obdobji, kot njihove kolegice iz naravnih rezervatov.

Dolgovrata želva.

Foto: bbc.co.uk

Znanstveniki so odkrili, da dolgovrate želve (Chelodina longicollis) zrastejo večje v mestnih okoljih, prav tako pa lažje preživijo v urbanem kot v naravnem okolju. Znanstveniki so objavili izsledke v reviji Biological Conservation. Dolgovrate želve so značilne prebivalke jugovzhodne Avstralije, kjer so njihov habitat sladke vode, so mesojede, in se hranijo z ribami, žabami in raki. Vendar pa urbanizacija škodljiva za številne živali, saj posledično prinaša izgubo habitata in izginotje vrst…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!