fbpx

ZPStest smučarskega perila: Toplo, a suho tudi v mrazu

Aktualno, Novice, Zanimivosti

Nad kakovostno funkcionalno spodnje perilo oblečemo vmesni sloj iz bombaža, volne ali flisa, čezenj pa oblečemo vrhnje oblačilo z zaščito pred vetrom.

Bombažne majice niso ravno najboljša rešitev za spodnje perilo pri športnih aktivnostih, zato so primat prevzela sintetična vlakna, ki ob dobrem zadrževanju toplote veliko bolje odvajajo znoj, zaradi česar je uporabniku med aktivnostjo bolj prijetno.

Na testu so potrošniške organizacije testirale vzorce, za katere so odšteli od 135 do 30 evrov. So pa test funkcionalnosti vsi testirani izdelki dobro prestali, večje razlike pa so se pokazale na testu močljivosti, ki pokaže, kako hitro se material navzame vlage, in testu obstojnosti.

Poliamid, poliester, včasih tudi propilen, pogosto v kombinaciji z elastanom, naj bi bili materiali, s katerimi bomo pozimi dobro zaščiteni pred mrazom, hkrati pa ne bomo pretirano čutili posledic morebitnega znojenja. A ne le material, pomembni so pletivo, šivi, k udobju prispeva tudi kroj, zato so smučarsko perilo v okviru testiranja preizkusili še v praksi, na smučišču.

Nobeden od vzorcev ni imel težav pri zadrževanju toplote in odvajanju znoja. Prav vsi so se izkazali z zares dobro oceno, razlike med vzorci so majhne, pa čeprav so pri zadrževanju toplote nekateri vzorci prišli še stopnjo višje, do zelo dobre ocene. Nekoliko drugače je bilo pri testu močljivosti, ta pokaže, kako hitro se material navzame vlage, kjer so se že pokazale razlike med izdelki, še bolj pestri rezultati pa so bili pri testu obstojnosti. Pri določenih izdelkih so se hitro pojavili t.i. nopki (piling) in slabša barvna obstojnost, nekateri imajo nizko odpornost proti pretrgu. Glede na to, da so vsi materiali precej elastični, ta pomanjkljivost v praksi ni tako izrazita, a je potrebna previdnost pri oblačenju in slačenju.

Izdelki na testu:

Nasvet ZPS:
Včasih smo pri smučanju uporabljali bombažno spodnje perilo, ki pa se je znalo kot goba napojiti z znojem in se lepiti na kožo, zaradi česar nas je sčasoma začelo zebsti. Pri tako imenovanem funkcionalnem perilu iz umetnih vlaken znojenja ni nič manj, sintetika vlage ne vpija, temveč preusmeri navzven, kjer izpari, zato koža ostane suha in prijetno topla.
Da nam bo toplo pa lahko dodatno poskrbimo z oblačenjem v slojih. Nad kakovostno funkcionalno spodnje perilo oblečemo vmesni sloj iz bombaža, volne ali flisa, čezenj pa oblečemo vrhnje oblačilo z zaščito pred vetrom in vremenom. Takšen način oblačenja je še posebej pomemben za tekače na smučeh, saj mora oblačilo v manj intenzivnem delu teka poskrbeti za zadrževanje toplote, zaradi napora pa mora ustrezno odvajati znoj.

Rezultati so objavljeni v reviji ZPStest 1/2018 in na www.zps.si.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.