fbpx

ZPStest smučarskega perila: Toplo, a suho tudi v mrazu

Aktualno, Novice, Zanimivosti

Nad kakovostno funkcionalno spodnje perilo oblečemo vmesni sloj iz bombaža, volne ali flisa, čezenj pa oblečemo vrhnje oblačilo z zaščito pred vetrom.

Bombažne majice niso ravno najboljša rešitev za spodnje perilo pri športnih aktivnostih, zato so primat prevzela sintetična vlakna, ki ob dobrem zadrževanju toplote veliko bolje odvajajo znoj, zaradi česar je uporabniku med aktivnostjo bolj prijetno.

Na testu so potrošniške organizacije testirale vzorce, za katere so odšteli od 135 do 30 evrov. So pa test funkcionalnosti vsi testirani izdelki dobro prestali, večje razlike pa so se pokazale na testu močljivosti, ki pokaže, kako hitro se material navzame vlage, in testu obstojnosti.

Poliamid, poliester, včasih tudi propilen, pogosto v kombinaciji z elastanom, naj bi bili materiali, s katerimi bomo pozimi dobro zaščiteni pred mrazom, hkrati pa ne bomo pretirano čutili posledic morebitnega znojenja. A ne le material, pomembni so pletivo, šivi, k udobju prispeva tudi kroj, zato so smučarsko perilo v okviru testiranja preizkusili še v praksi, na smučišču.

Nobeden od vzorcev ni imel težav pri zadrževanju toplote in odvajanju znoja. Prav vsi so se izkazali z zares dobro oceno, razlike med vzorci so majhne, pa čeprav so pri zadrževanju toplote nekateri vzorci prišli še stopnjo višje, do zelo dobre ocene. Nekoliko drugače je bilo pri testu močljivosti, ta pokaže, kako hitro se material navzame vlage, kjer so se že pokazale razlike med izdelki, še bolj pestri rezultati pa so bili pri testu obstojnosti. Pri določenih izdelkih so se hitro pojavili t.i. nopki (piling) in slabša barvna obstojnost, nekateri imajo nizko odpornost proti pretrgu. Glede na to, da so vsi materiali precej elastični, ta pomanjkljivost v praksi ni tako izrazita, a je potrebna previdnost pri oblačenju in slačenju.

Izdelki na testu:

Nasvet ZPS:
Včasih smo pri smučanju uporabljali bombažno spodnje perilo, ki pa se je znalo kot goba napojiti z znojem in se lepiti na kožo, zaradi česar nas je sčasoma začelo zebsti. Pri tako imenovanem funkcionalnem perilu iz umetnih vlaken znojenja ni nič manj, sintetika vlage ne vpija, temveč preusmeri navzven, kjer izpari, zato koža ostane suha in prijetno topla.
Da nam bo toplo pa lahko dodatno poskrbimo z oblačenjem v slojih. Nad kakovostno funkcionalno spodnje perilo oblečemo vmesni sloj iz bombaža, volne ali flisa, čezenj pa oblečemo vrhnje oblačilo z zaščito pred vetrom in vremenom. Takšen način oblačenja je še posebej pomemben za tekače na smučeh, saj mora oblačilo v manj intenzivnem delu teka poskrbeti za zadrževanje toplote, zaradi napora pa mora ustrezno odvajati znoj.

Rezultati so objavljeni v reviji ZPStest 1/2018 in na www.zps.si.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.