fbpx

Jugozahodna Srbija – najlepši del te države

Potovanja

Na tej planini, ki je pravzaprav planota, se srečata kontinentalna in mediteranska klima, ki ustvarita vetrovno vrtnico, naravni fenomen.

Če še vedno premišljujete, kam bi se odpravili in si želite čist zrak, naravo, ki vam vzame dih, okusno hrano in zgodovinske spomenike neverjetne lepote, vam priporočamo lepotice jugozahodne Srbije – verjetno najslikovitejši in najlepši del te države.

zlatibor

Zlatibor je vsekakor najbolj znan planinski turistični center Srbije. Na tej planini, ki je pravzaprav planota, se srečata kontinentalna in mediteranska klima, ki ustvarita vetrovno vrtnico, naravni fenomen, ki Zlatibor spremeni v zračno kopel. Takoj boste ugotovili, da se tam boljše spi in boljše je (še posebej, če ste ljubitelj kajmaka in sira). Obvezno poskusite komplet lepinjo – lokalno specialiteto, ki jo ne priporočamo tistim, ki želijo ostati vitki.

zlatibor4
Ne spreglejte muzeja na prostem – Sirogojno. V tej vasi, v katero so prenešene demontirane originalne stare hiše, se lahko spoznate z unikatno arhitekturo in načinom življenja tega področja. V neposredni bližini je Gostilje, v katerem se nahaja prečudovit slap, ki se ga resnično splača videti. V vaški restavraciji Pečinar v Ljubišu obvezno poskusite svežo in dimljeno postrv ali znan zlatiborski pršut.

Sirogojno
Tara, nacionalni park in prava planinska lepotica, je od Zlatibora oddaljena 20 km. Na njenih obronkih se nahajajo najlepše vasi v Srbiji: Mokra gora, kjer je znani režiser, Emir Kusturica, zgradil Drvengrad in Kremno, vasi znani po slavnih prerokih Tarabićih, avtorjih kremanskega preroštva, knjigi preroštva, ki jo mnogi primerjajo z Nostradamusovimi deli.

Gostije-vodopad-Zlatibo_3006827633333
Prava atrakcija te regije je Šarganska «osmica», unikatno gradbeno delo, ozkotirna proga, po kateri je vozil legendarni vlak Ćiro in po kateri se zdaj ponovno sliši drdranje vagona in veseli hrup turistov v vlaku «Nostalgija». Od Mokre gore do postaje Šargan Vitasi boste šli skozi 22 tunelov in preko petih mostov, premagali boste višinsko razliko 300 metrov in vse to na oddaljenosti 15.440 metrov. Med vožnjo boste s petih razglednih točk lahko občudovali naravno bogastvo in lepote teh krajev.

beli andjeo

Pol ure vožnje od Zlatibora pa lahko obiščete še manastir Mileševo, biser srednjeveške arhitekture v bizantskem stilu, ki se nahaja nedaleč od freske «Belega angela», ki se smatra za vrhunec bizantskega slikarstva 13.stoletja. Arthur Evans je za Manchester Guardian 1. septembra 1883 leta napisal, da se nič, kar je ustvaril Giotto, ne more primerjati z lepoto angela iz Mileševe. Prav s to fresko se je Evropa predstavila Ameriki na prvi satelitski sliki, ki je preletela Atlantik 23. julija 1962. leta.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.