fbpx

Ajdovščina

Aktivnosti, Mesta, Nasveti, Potopisi

Naselje se ponovno omenjena šele leta 1507, ko naj bi ji je Maksimilijan I. dal trške pravice.

Ajdovščina je mesto v osrednjem delu Vipavske doline, ob sotočju potokov Hublja in Lokavščka, na stiku nasutega Ajdovskega polja in flišnega pobočja pod Goro. (Sinji vrh, 1002 metra).

Prebivalcev ima Ajdovščina 6373, med njimi so najbolj znani, rojeni v Ajdovščini: slikar Anton Cebej in Veno Pilon, pisatelj Danilo Lokar, literarni zgodovinar Avgust Žigon, arhitekt Svetozar Križaj, grafik Danilo Jejčič in podjetnik Vanja Lokar. Trenutno je najbolj znano sigurno po podjetju Pipistrel. Ostala podjetja so ali propadla (Primorje), odšla v tuje roke (Fructal) ali pa kot je praksa v Mlinotestu, kjer so delavci prevzeli tovarno in delajo, uspešno naprej.

Bogata zgodovina zaradi geografske lege, je sigurno zelo privlačna lastnost tega z burjo prepihanega mesta. V 4. stoletju, za časa rimskega imperija, je na območju naselja obstajal utrjen vojaški tabor z obrambnimi stolpi »Ob mrzli reki«, ki je služil kot cestna postaja na poti iz Italije v Panonijo in na Balkan. Pri Vrhpolju v bližini je leta 394 potekala bitka pri Mrzli reki med Teodozijem I. in Evgenijem. Leta 451 je hunski vojskovodja Atila na pohodu v Italijo postojanko porušil.

zelenamambica: “Zanimivosti: V 4. stoletju, za časa rimskega imperija, je na območju naselja obstajal utrjen vojaški tabor z obrambnimi stolpi Castra Ad Fluvium Frigidum (Ob mrzli reki), ki je služil kot cestna postaja na poti iz Italije v Panonijo in na Balkan. Pri Vrhpolju v bližini je leta 394 potekala bitka pri Mrzli reki med Teodozijem I. in Evgenijem. Leta 451 je hunski vojskovodja Atila na pohodu v Italijo postojanko porušil.
Razcvet kraja se je začel, ko so zgradili cesto iz Logatca čez Hrušico in leta 1664 še kamniti most, ki je povezal deželi Kranjsko in Goriško, meja med njima je namreč potekala prav po reki Hublju. V 16. stoletju se je začel razvoj fužinarstva, ki je s prekinitvami trajal do leta 1909. V naselju je bilo še veliko drugih obratov (žage, strojarne, tovarne testenin, papirnica, pivovarna, predilnica, barvarna…), iz katerih se je razvila današnja industrija.
V Ajdovščini je bila 5. maja 1945 ustanovljena prva slovenska vlada po 2. svetovni vojni.”

Če pa vprašaš uporabnike over.net, kaj priporočajo lačnemu popotniku, da si okrepča dušo in želodec, pa je praviloma odgovor enoten: Gostilna pri Maxu na Lavričevem trgu in gostilna Pri izviru Hublja.

Priporočajo tudi potep po učni poti, kjer v Mladinskem hostlu dobiš pri Turističnem informativnem centru potrebne informacije o smeri in zahtevnosti.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Debata Uporabniki o “Wajdovšni


Sledite nam


RSS Ustavi se!