fbpx

Antarktika – dežela večnega ledu

Potovanja

Antarktika je dežela ekstremov.

Antarktika je dežela ekstremov. Je najhladnejši in najbolj suh peti največji kontinent na svetu z najvišjo nadmorsko višino. Leži najbolj na severu in prekriva Južni pol. Več držav si je želelo odrezati kos Antarktike, vendar od leta 1958 na njem velja Antarktična pogodba, ki kontinent razglaša za mednarodno raziskovalno enoto. Na njem je postavljenih okoli 25 raziskovalnih centrov z do 4000 ljudmi naenkrat. Ti opravljajo znanstveno raziskovalno delo in niso namenjeni turizmu. Na ogled Antarktike se lahko vseeno odpravimo z ladjo ob obali, s preletom pokrajine z letalom ali s posebno celinsko odpravo.

emperor-penguins-429127_1280

Na njej ne raste nobena značilna rastlina in le ob obali si gnezda zgradijo ptice selivke, najdemo nekaj vrst rib in kita. Kljub temu, da je površje pokrito z ledom, gre za puščavo. Le redko sneži in še manjkrat dežuje. Obisk je primeren le med novembrom in marcem, ko se zmrznjeno morje dovolj stopi, da ga lahko z ladjami dosežejo in ko se temperature dvigne do “poletnih” 14 stopinj. V tem času je cel dan svetlo, medtem ko je v zimskem času ves čas tema in se temperature lahko spustijo tudi do minus 40 stopinj.

Za transport po kontinentu uporabljajo sani, smuči, traktorje, helikopterje in vlečne pse. Na njem ni hotelov in trgovin, tako da turisti običajno prenočijo na svojih ladjah ali si postavijo šotore in prinesejo zaloge hrane s celine.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!