fbpx

Antarktika – dežela večnega ledu

Potovanja

Antarktika je dežela ekstremov.

Antarktika je dežela ekstremov. Je najhladnejši in najbolj suh peti največji kontinent na svetu z najvišjo nadmorsko višino. Leži najbolj na severu in prekriva Južni pol. Več držav si je želelo odrezati kos Antarktike, vendar od leta 1958 na njem velja Antarktična pogodba, ki kontinent razglaša za mednarodno raziskovalno enoto. Na njem je postavljenih okoli 25 raziskovalnih centrov z do 4000 ljudmi naenkrat. Ti opravljajo znanstveno raziskovalno delo in niso namenjeni turizmu. Na ogled Antarktike se lahko vseeno odpravimo z ladjo ob obali, s preletom pokrajine z letalom ali s posebno celinsko odpravo.

emperor-penguins-429127_1280

Na njej ne raste nobena značilna rastlina in le ob obali si gnezda zgradijo ptice selivke, najdemo nekaj vrst rib in kita. Kljub temu, da je površje pokrito z ledom, gre za puščavo. Le redko sneži in še manjkrat dežuje. Obisk je primeren le med novembrom in marcem, ko se zmrznjeno morje dovolj stopi, da ga lahko z ladjami dosežejo in ko se temperature dvigne do “poletnih” 14 stopinj. V tem času je cel dan svetlo, medtem ko je v zimskem času ves čas tema in se temperature lahko spustijo tudi do minus 40 stopinj.

Za transport po kontinentu uporabljajo sani, smuči, traktorje, helikopterje in vlečne pse. Na njem ni hotelov in trgovin, tako da turisti običajno prenočijo na svojih ladjah ali si postavijo šotore in prinesejo zaloge hrane s celine.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.