fbpx

Fidelio, Ludwig van Beethoven

Aktualno, Kultura

Fidelio je ena najpretresljivejših izpovedi vere v humanizem in zaupanja v nepremagljivo ljubezen, ki jo lahko uresniči le svobodni človek.

Fidelio je zagotovo ena najbolj zanimivih in nenavadnih oper 19. stoletja (premiera finalne verzije 1814 na Dunaju) ter hkrati ena izmed največjih mojstrovin svetovne operne literature sploh.
Beethovna sicer poznamo predvsem kot izjemnega avtorja instrumentalne glasbe, v njegovem opusu pa obstaja tudi več kot 50 opernih načrtov, izmed katerih pa je dokončal zgolj enega. Kompoziciji te globoke glasbene drame, kjer ljubezen zmaga nad človeško krutostjo in sovraštvom, je skladatelj posvetil toliko časa in truda kot morda nobeni drugi svoji stvaritvi. Beethovnova herojska pesnitev o svobodi vsakega posameznika v družbi, pogumu in ljubezenski zvestobi je tudi po dvesto letih prepletena z nadvse aktualno tematiko in s humanističnimi vprašanji.

ZGODBA

Leonora že dve kot večnost dolgi leti išče svojega izginulega soproga Florestana, ki ga je samopašni in kruti tiran Pizarro kot političnega jetnika po krivici zaprl. Ne ve, ali se bo njen mož kdaj vrnil in ali je sploh še med živimi … Upanje ji vliva zgolj močna vera, iz katere se rodi Fidelio, angel nesmrtne ljubezni in zvestobe, ter ji priskoči na pomoč.

Prvo dejanje

V Pizarrovi ječi Jaquino hrepeni po Marcelini, a ta ga zavrača. Zaljubila se je namreč v skrivnostnega Fidelia, ki je postal uspešen pomočnik njenega očeta, ječarja Rocca. Ta mu zato omogoči, da vstopi tudi v najbolj skrite jetniške prostore.

Medtem Pizarro prejme opozorilo, da ga bo obiskal minister, ki dvomi v pravičnost njegovega vladanja. V strahu pred razkritjem svojih grozodejstev se Pizzaro odloči Florestana nemudoma pokončati. Roccu naroči, naj ob pomoči Fidelia zanj pripravi grob.

Drugo dejanje

Florestan trpi v temni ječi. V blodnjah se mu prikaže njegova ljubljena Leonora. Rocco in Fidelio se spustita v ječo, Pizarro pa se pripravi na obredno dejanje. V tem trenutku v dogajanje poseže Leonora, ki z lastnim telesom zaščiti moža. Kot po čudežu zazveni nebeška fanfara, ki oznani ministrov prihod.

Napoči poslednja sodba, minister pomilosti vse razen Pizarra, ki ga izžene. Fidelio ob srečnem koncu Leonoro in Florestana združi v njuni nesmrtni ljubezni in večni zakonski zvestobi.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir fotografij: SNG Opera in balet


Sledite nam


RSS Ustavi se!