fbpx

Hiša skritih zakladov

Novice

V Bovcu, središču zgornje soške doline, kjer je nekoč vodila stara prometna pot, ki je povezovala Trst z Dunajem, stoji pravljičen hotel Dobra Vila Bovec. Kraj, ki slovi po veslanju na divjih vodah, ribarjenju in planinarjenju in kamor poleti prihajajo jadralni piloti ter padalci, pozimi pa smučarji, je turistič no središče z dolgoletno tradicijo. Bovec […]

V Bovcu, središču zgornje soške doline, kjer je nekoč vodila stara prometna pot, ki je povezovala Trst z Dunajem, stoji pravljičen hotel Dobra Vila Bovec. Kraj, ki slovi po veslanju na divjih vodah, ribarjenju in planinarjenju in kamor poleti prihajajo jadralni piloti ter padalci, pozimi pa smučarji, je turistič no središče z dolgoletno tradicijo.

Bovec je pravi raj za ljubitelje planinarjenja, voženj s kolesi in vodnih športov, ribarjenja in sproščanja v naravi ter črpanja nove življenjske energije na svežem planinskem zraku. Neprecenljivo naravno okolje, ki objema bližnji triglavski nacionalni park je polno presenečenj in omogoča nepozabne, aktivne in sproščujoče počitnice. V Bovcu stoji tudi Hotel Dobra Vila, ki je pravi naslov tudi za tiste, malo bolj zahtevne goste. Skrbno osebje skrbi za dobro počutje v domačem, a hkrati sodobnem ambientu. V hotelu so med drugim že dvakrat gostili predstavnike slovenske vlade in enkrat predsednika hrvaške vlade. Na mestu, kjer danes stoji Hotel Dobra Vila Bovec, je bila nekoč ojačevalnica za mednarodne telefonske pogovore. Ko so v Bovcu dobili elektriko in kino, so italijanske oblasti leta 1930 zgradile še objekt, ki so mu domačini rekli Centrala. Telefonski kabel je do Centrale prišel pod zemljo iz Vidma in čez predel, skozi Bovec pa je nadaljeval pot v Beljak. Centrala je bila nekoliko manjša zgradba, a lepo vzdrževana in okrašena s cvetjem. Do leta 1948 je bila pod italijansko upravo, leta 1960 je telefonski signal nenapovedano izginil, saj je Italija postavila neposredno povezavo z Avstrijo in Centrala je izgubila svoj pomen, zato je stavba začela počasi propadati.

Hotel z vsebino
Pravljični hotel v čarobnem kraju se lahko pohvali tudi s skrbnim osebjem in privlačnim jedilnikom. Namenjen je vsem tistim, ki iš- čejo nekaj več, bolj domiselno in skrbno ponudbo, ki jo znajo prilagoditi željam gostov. Novi lastniki so prejšnjo hišo v celoti obnovili in podrli vse, razen zunanjih sten ter postavili privlačen hotel z imenom Dobra Vila Bovec. V njem je na razpolago dvanajst sodobno opremljenih in udobnih sob za goste, prijetna restavracija,
knjižnica in vinoteka. Na vrhu hotela je observatorij, stekleni stolp z razgledom. Na zunanji terasi pa goste čakajo ležalniki, kjer lahko ob lepem vremenu uživajo v naravi in miru. Knjižnica je topel prostor, kjer lahko ob prebiranju knjig in časopisov popijete čaj ali pa si ob prebiranju romana Vegasta Hiša Agate Christie privoščite »sladico« – dimljene havanke s konjakom. V knjižnici lahko brskate med filmskimi užitki in si ogledate katerega izmed klasikov, kot so Casablanca, Zbogom orožje ali Smrt na Nilu ter si jih odnesejo v sobo. V knjižnici so na voljo različni filmi in risanke za otroke. V hotelski restavraciji si lahko privošč ite slastne jedi, ki temeljijo na izročilu regionalne kuhinje, začinjene po domišljiji ustvarjalnih domačinov. Med specialitete hiše zagotovo sodijo idrski žlikrofi in soška postrv skupaj z ovčjim sirom ter bovški krafi. Vinska klet ponuja veliko izbiro vin iz vseh vinorodnih dežel Slovenije, seveda jih je največ s področja Goriških Brd. V hotelu organizirajo tudi vodene degustacije s sommelierjem. V hotelu prirejajo tudi seminarje in srečanja za podjetja in zaključene družbe.

Za številkami se skriva zgodba
Vsaka soba za goste ima svojo zgodbo in številko sobe, ki je z njo povezana. V sobah je tudi razlaga, kaj številka posamezne sobe pomeni. Enoposteljna soba za samske je na primer označena s številko tajnega agenta angleške kraljice 007. Soba, označena s številko 50, predstavlja število ovinkov ceste čez Vršič, ki so jo gradili ruski ujetniki in je danes prizorišče ekstremnih kolesarskih tekem, divjih sankaških podvigov in razglednih avtomobilskih voženj. Soba številka 69 je namenjena vsem, ki se imajo radi. 106 pa je številka sobe, ki označuje višino slapa Boka, ki je le nekaj ovinkov oddaljen od Bovca in je na desni strani ceste, ki pelje v Novo Gorico. Če se odpravljate na ogled slapa, si lahko na Kekcu privoščite še slastne palačinke. Soba 2300 označuje nadmorsko višino Kanina, edinega slovenskega visokogorskega smučišča, soba 640 pa označuje globino najbolj globoke navpič nice brezna na svetu. Toliko metrov prostega pada je le v breznu Vrtiglavica na Kaninskih podih. Številka sobe 2001 je posvečena spominu na film Odiseja 2001, s katerim nas je leta 1968 režiser Stanley Cubrick »katapultiral« v vesolje. Soba s številko 1929 označuje letnico izida knjige Ernesta Hemingwaya, ki se je v svoji mladosti klatil po poteh soške fronte in se ranjen zaljubil v svojo bolničarko. Soba 136 je dobila številko po dolžini Soče, ki je ena najlepših evropskih rek in jo je mogoče skoraj v celoti preveslati in ob tem uživati v izjemnem naravnem okolju. Soba številka 501 je pozdrav »leviskam«, kavbojkam, ki smo jih nekoč kupovali v Italiji in jih nato drgnili, da so bile videti ponošene. Številka sobe 386 označuje mednarodno klicno številko za Slovenijo in je zahvala vsem, ki so si pred mnogimi leti umislili zgraditi telefonsko centralo med Dunajem in Trstom. 05 pa je številka, ki spominja na smučarske zmage Bojana Križaja in Ingemarja Stenmarka ter na smuči elan RC 05.

Narava in adrenalinski užitki
Dobra Vila Bovec je pravi kraj za navdihujoča doživetja. Uživate lahko le v naravi ali pa se prepustite adrenalinskim izzivom. Od tukaj se lahko odpravite na sprehode in pohode, na rafting in kanjoning na Soči, obiščete lahko letališč e Bovec, ki je le deset minut hoda oddaljeno od hotela in si kraje ogledate iz ptičje perspektive, se odpravite na kolesarske ture po številnih označenih poteh ali pa na terensko jezdenje. V hi- ši ponujajo vse športne aktivnosti, ki se odvijajo na vodi, od soteskanja, raftinga, vožnje s kajaki in rečnim bobom. Upravitelj hotela Uroš Snoj, je dober poznavalec vodnih športov, saj je bil dolga leta tekmovalec v kajaku in raftingu. Zato ste lahko prepričani, da ste tukaj v dobrih rokah in da bodo »vodni podvigi« zares pravo doživetje. Izberete pa lahko tudi terensko jahanje z islandskimi konji. Pozimi pa se lahko prepustite smučarskim strminam na Kaninu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Dobra vila Bovec
Mala vas 112
5230 Bovec
tel.: 05 389 64 00
www.dobra-vila-bovec.com
[email protected]

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!