fbpx

Hrastovlje, Cerkev Sv. trojice

Novice

Na vzpetini nad vasjo Hrastovlje stoji taborsko obzidje. Iznad obzidja se dviga vrh zvonika s piramidalno kapo. Za zidom je skrita kamnita podružnična srednjeveška cerkev z izstopajočo apsido. Cerkveno stavbo so postavili v poznoromanski tradiciji pred 15. stoletjem ali najkasneje do l. 1480 kot navidezno triladijski prostor z dvema vrisanima stranskima apsidama in izstopajočo glavno […]

Na vzpetini nad vasjo Hrastovlje stoji taborsko obzidje. Iznad obzidja se dviga vrh zvonika s piramidalno kapo. Za zidom je skrita kamnita podružnična srednjeveška cerkev z izstopajočo apsido. Cerkveno stavbo so postavili v poznoromanski tradiciji pred 15. stoletjem ali najkasneje do l. 1480 kot navidezno triladijski prostor z dvema vrisanima stranskima apsidama in izstopajočo glavno apsido. Ob vhodu je prizidan omenjeni zvonik. Obzidje, postavljeno v 15. in začetku 16. stoletja, je tlorisno nepravilen četverokotnik z valjastima stolpoma v izpostavljenih vogalih in ohranjenimi strelnimi linami v dveh etažah.

Notranjost cerkve je banjasto obokana in s štirimi enostavnimi zidanimi stebri predeljena v tri navidezne ladje. Vse stene in oboke do zadnjega kotička krasijo freske. Bolj temeljito poslikane cerkve v Sloveniji ni. Avtor nekoliko okorno slikanih podob je podpisani Janez iz Kastva. Slikarije so nastale okoli l. 1490, verjetno s pomočjo več sodelavcev. Dolgo so bile skrite pod ometi. Znova so jih odkrili l. 1949 in jih za tem skrbno restavrirali. Med ikonografsko zanimivejše sodijo prizori iz Geneze v glavni ladji, kjer se prvi ljudje pojavljajo v značilnem kraškem okolju. Celopostavne podobe apostolov so naslikane v nišah v apsidi, kjer je centralno postavljen Prestol milosti v apsidi. Številne so freske s svetniki in preroki, posebej zanimivi so tondi z žanrskimi prizori kmečkih del, ki simbolizirajo 12 mesecev. Upodobljen je še pasijonski ciklus in na severni strani pohod s poklonom Sv. treh kraljev. Na južni steni je naslikan najbolj znan prizor s srednjeveških fresk v Sloveniji: kontinuiran Mrtvaški ples. Redek prizor kaže ples ljudi pred grobom z okostnjaki. Vrstijo se značilno oblečeni pripadniki stanov, od dojenčka, berača do kralja in papeža, ki jih okostnjaki vodijo skozi življenje do groba. Oltarna oprema je skromna.

Oskrbnica cerkvice je ga. Rozana Rihter: +386 31 432 231
Posebnost ponudbe:
Hrastoveljska cerkev sodi v sam vrh zakladnice našega srednjeveškega stenskega slikarstva.

Oskrbnik / Informacije

TIC Koper (Pretorska palača)
Titov trg 3
6000
Koper
Telefon : 05 664 64 03
Faks : 05 664 64 05
E-pošta : [email protected]
Spletna stran : http://www.koper-tourism.si/

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!