fbpx

Eiffelov stolp

Mesta

Simbol mesta Pariz.

Eifflov stolp je zgrajen na Champ de Mars ob reki Seni v Parizu. Je pravi inženirski presežek iz poznega 19. stoletja in najbolj obiskan spomenik na svetu.

Leta 1889 so na pariški svetovni razstavi praznovali obličje Francoske revolucije. Razpisali so natečaj za 300 m visok stolp, na katerem je zmagal gradbeni inženir, specializiran za kovinske konstrukcije, Alexander Gustav Eiffel. Stolp so gradili dobri dve leti in do danes ga je obiskalo že dobrih 250 milijonov obiskovalcev. Eifflov stolp je prava arhitekturna umetnija. Bolj kot arhitektura, pa velja za izjemen inženirski presežek, ki še danes navdušuje matematike. Nekateri mu očitajo, da sploh ni prava arhitektura, saj gre le za prazno ogrodje brez notranjega dela. Parižani so bili sprva besni, saj naj bi kvaril izgled mesta, kasneje pa so ga sprejeli in danes velja za simbol mesta.

Ob otvoritvi je stolp meril nekoliko manj kot 324 m, zatem ko so nanj postavili še antenski stolp. Oblika stolpa je prilagojena zračnim tokovom in nosilnosti tal. Zgrajen je iz 18.038 kovinskih delov s težo 7.300 ton. Med seboj je spojen z 2 in pol milijona zakovicami, kar skupaj s stolpom znaša 10.000 ton.

Sprva je bila v prvem nadstropju stolpa francoska restavracija, drugo nadstropje pa je bilo namenjeno razgledni ploščadi za turiste, ki so ga uporabljali tudi meteorologi in astronomi. Danes je v vseh štirih podpornih stolpnih speljano dvigalo, ki obiskovalce pripelje do tretje etaže, v vmesnima dvema razglednima ploščadima. Na ogled se je najbolje odpraviti zgodaj zjutraj, saj se pod stolpom cel dan vije dolga vrsta turistov.

Bridget: “Bila sem v Disneylandu pred cca 5-imi leti in je bila samo vstopnina na vhodu, kasneje pa samo vrste, nič vstopnine. Se pa zapravi še dodatno za hrano in pijačo, ki tudi ni poceni.
Predlagam, da se odpravite že zjutraj in tam preživite cel dan, pa še bo ostalo za kdaj drugič. Glede razlike v letih je po moje najboljše da se ločite, saj bo vsak užival v svojem.
Tudi jaz nameravam peljati hčero “enkrat”, vendar se mi trenutno zdi še premajhna (2 leti), saj je pred posameznimi “zabavišči” res gneča.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!