fbpx

Japonci, tako drugačni od drugih narodov

Novice

V mnogo katerem pogledu so Japonci zelo posebni. Pomislimo samo na njihov jezik, ki velja za enega najtežjih na svetu. Če bi lahko sodili zgolj po njihovem televizijskem programu in televizijskih oddajah, katere sicer žanjejo veliko gledanost, bi lahko rekli, da so rahlo čudni, če ne že bizarni. Dežela samurajev, gejš, sušija, napredne industrije robotov […]

V mnogo katerem pogledu so Japonci zelo posebni. Pomislimo samo na njihov jezik, ki velja za enega najtežjih na svetu. Če bi lahko sodili zgolj po njihovem televizijskem programu in televizijskih oddajah, katere sicer žanjejo veliko gledanost, bi lahko rekli, da so rahlo čudni, če ne že bizarni. Dežela samurajev, gejš, sušija, napredne industrije robotov in čudovitih templjev pa je gotovo dežela najbolj prijaznih in gostoljubnih ljudi.

Okrepljen občutek pripadnosti

Zahodni človek razmišlja logično, Japonec intuitivno. Prvi bi sogovorniku rad jasno povedal, za kaj gre, drugi bi predvsem rad ohranil harmonijo ter sebe in sogovornika obvaroval pred izgubo ugleda. Japonci imajo močno okrepljen občutek za ‘midva, mi’, v nasprotju z zahodnim človekom, ki ima rajši ‘jaz’.


foto: SXC

Ta občutek za ‘midva, mi’, ta potlačitev individuuma je po mnenju zgodovinarjev nastala že v zgodnji japonski družbi, v času predelave riža. Samo če so bili med seboj tesno povezani, so lahko člani vaške družbe v gorskem svetu oskrbovali riževe rastline s potrebno vodo….

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!