fbpx

Japonci, tako drugačni od drugih narodov

Novice

V mnogo katerem pogledu so Japonci zelo posebni. Pomislimo samo na njihov jezik, ki velja za enega najtežjih na svetu. Če bi lahko sodili zgolj po njihovem televizijskem programu in televizijskih oddajah, katere sicer žanjejo veliko gledanost, bi lahko rekli, da so rahlo čudni, če ne že bizarni. Dežela samurajev, gejš, sušija, napredne industrije robotov […]

V mnogo katerem pogledu so Japonci zelo posebni. Pomislimo samo na njihov jezik, ki velja za enega najtežjih na svetu. Če bi lahko sodili zgolj po njihovem televizijskem programu in televizijskih oddajah, katere sicer žanjejo veliko gledanost, bi lahko rekli, da so rahlo čudni, če ne že bizarni. Dežela samurajev, gejš, sušija, napredne industrije robotov in čudovitih templjev pa je gotovo dežela najbolj prijaznih in gostoljubnih ljudi.

Okrepljen občutek pripadnosti

Zahodni človek razmišlja logično, Japonec intuitivno. Prvi bi sogovorniku rad jasno povedal, za kaj gre, drugi bi predvsem rad ohranil harmonijo ter sebe in sogovornika obvaroval pred izgubo ugleda. Japonci imajo močno okrepljen občutek za ‘midva, mi’, v nasprotju z zahodnim človekom, ki ima rajši ‘jaz’.


foto: SXC

Ta občutek za ‘midva, mi’, ta potlačitev individuuma je po mnenju zgodovinarjev nastala že v zgodnji japonski družbi, v času predelave riža. Samo če so bili med seboj tesno povezani, so lahko člani vaške družbe v gorskem svetu oskrbovali riževe rastline s potrebno vodo….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!