fbpx

Jurjevanje v Beli krajini

Novice

Jurjevanje v Beli krajini je največja prireditev v občini Črnomelj, največja folklorna prireditev v Beli krajini in najstarejša ter najvidnejša folklorna prireditev v Sloveniji. V svoji štiridesetletni zgodovini se je trdno zasidrala v Črnomaljskem okolju in Belokranjci so jo vzeli za svojo. Vsakoletno na prireditvi nastopi večina belokranjskih folklornih skupin. Predstavijo se tamburaške skupine, ljudske […]

Jurjevanje v Beli krajini je največja prireditev v občini Črnomelj, največja folklorna prireditev v Beli krajini in najstarejša ter najvidnejša folklorna prireditev v Sloveniji. V svoji štiridesetletni zgodovini se je trdno zasidrala v Črnomaljskem okolju in Belokranjci so jo vzeli za svojo. Vsakoletno na prireditvi nastopi večina belokranjskih folklornih skupin. Predstavijo se tamburaške skupine, ljudske pevke, razni ostali glasbeniki, vrsto let tudi kot gosti nastopijo folklorne skupine iz tujine. Prireditev je že v svojih začetkih pomembno vplivala na delo skupin, saj je marsikatera vadila predvsem za nastop na Jurjevanju, organizatorji prireditve pa so skrbeli tudi za njihovo promocijo in delovanje. Folklora v Beli krajini je s tem doživela širšo popularizacijo.
Jurjevanje v Beli krajini, ki je prvič organizirano leta 1964, v svoji 40-letni zgodovini, kot edina te vrste prikazuje ljudske plese Bele krajine s konca 19. in začetka 20. stoletja, ime pa je dobila po »jurjevem«. Jurjevanje je bilo včasih razširjeno po vsej Sloveniji, vendar največkrat slišimo to oznako za oblike jurjevanja v Beli krajini. Tu so se ohranile kot zgodovinski spomin in gledališče zgodovine.
Jurjevo v mestu Črnomelj obhaja mladina v jurjevskem sprevodu, ki poteka od bližnjega Grička do križevniške Komende v središču mesta in dalje do sotočja rek Lahinje in Dobličice.
Bela krajina je s svojimi belimi brezami, izvrstnimi vini, belo nošo ter bogato gastronomsko ponudbo edinstvena. Stisnjena je med položne, z vinogradi posejane robe Kočevskega roga in Gorjancev ter vpeta v tok belokranjske lepotice – reke Kolpe.
Črnomelj, največje belokranjsko mesto gospoduje ob sotočju rek Lahinje in Dobličice.
Prireditev Jurjevanje v Beli krajini je dogodek, s katero zaživi celotno mesto Črnomelj in Bela krajina. Glavno prizorišče je že štiri desetletja Jurjevanjska draga v Črnomlju. To je naravni amfiteater obkrožen z belimi brezami v neposredni bližini železniške postaje, hotela Lahinja ter novega mestnega jedra.
Jurjevanjsko drago, kot glavno prizorišče dogajanj, sprejme in jo v teku prireditve obišče do šest tisoč ljudi. Skozi program predstavitve domačih in tujih folklornih skupin, čez dan poteka več zanimivih dejavnosti kot so tržnica domače in umetnostne obrti, plesni nastopi v starem mestnem jedru, otroške igre, likovna kolonija, razne predstavitve, likovne in druge umetniške delavnice, različne razstvave itd…
Jurjevanje v Beli krajini skozi sobotni program gosti osrednje slovensko srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti »Le plesat me pelji«.
Posebej moramo izpostaviti sobotni kolesarski maraton ”GONI KOLO – Z biciklom po Beli krajini”, ki je sestavni del koledarja maratonov pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ter nedeljsko tekaško prireditev »Jurjev tek«.
Tridnevna prireditev se ob večerih zaključuje z bogatim zabavnim programom, kjer se predstavijo tako narodnozabavni ansambli oziroma trenutno najbolj popularne glasbene skupine. Zabavni program terminsko v celoti povezuje osrednjo lokacijo v Jurjevanjski dragi z EtnoFolk Festivalom v starem mestnem jedru.

Program Jurjevanja 2006 (pdf, 287KB)

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!