fbpx

Kaj moramo paziti pri cenah na Hrvaškem?

Obale

Kakšne so cene na Hrvaškem, je pogosto vprašanje, ki si ga zastavljamo pred odhodom v sosednjo državo.

Kakšne so cene na Hrvaškem, je pogosto vprašanje, ki si ga zastavljamo pred odhodom v sosednjo državo, pa ne le Slovenci, znani po pregovorni varčnosti, ampak tudi gostje od bolj daleč. Čeprav naj bi bil dopust namenjen temu, da vsaj malo pozabimo na vsakdanje skrbi ter obveznosti, nas pogosto celo v teh dneh rado skrbi, koliko denarja bomo pustili na počitnicah.

 

Najbrž bi bilo prav, da vsaj tedaj ne bi preštevali vsakega centa in evra ter bili bolj velikodušni do sebe in drugih, a kaj, ko je naš proračun velikorat omejen, zato smo radi vnaprej seznanjeni s tem, koliko lahko zapravimo v času počitnic in na kaj moramo paziti pri nakupih ali storitvah, da nas ne ‘prinesejo okoli’.

Na današnji dan je vrednost enega evra 7,414 hrvaške kune. Kaj dobimo za en evro? Večinoma skoraj povsod eno kepico sladoleda, okoli 10 kun nas stane mali espresso ali čaj, sredi sezone v turističnih središčih pa lahko pričakujete bolj ‘navite’cene. Sadni sok ali gazirana pijača staneta okoli 15 kun, za pivo pa med 14 in 20 kun. V nočnih lokalih in na partyjih je seveda pijača dražja, tudi do 30 kun.

Prigrizki v objektih hitre prehrane stanejo med 8 do 15 kun, zgodba v restavraciji pa je malo drugačna. Za pico ali testenine boste plačali od 45 do 70 kun, štiričlanska družina pa lahko pričakuje v ‘konobi’ oziroma gostilni račun za okoli 350 – 450 kun, ponavadi brez predjedi. Bolj ko je restavracija nobel, višje so seveda cene. Zato le pokukajte na meni, ki se nahaja pred vhodom.

Lani so nekateri časopisi, tudi hrvaški, opozarjali na ‘odiranje’ tujih gostov s strani hrvaških gostincev, ki celo z najbolj običajnimi jedmi zaslužijo tudi do 300-odstotno osnovno vrednost jedi, pri tem pa ‘lokalcem’ postrežejo z veliko nižjimi cenami, ki na meniju seveda niso zapisane. Takšno prilagajanje cen je nedovoljeno, kršitelje pa mora preganjati inšpekcija, ker gre tako za nelojalno konkurenco kot prekršek zoper potrošnika.

Pred odhodom na dopust se pozanimajte pri svojem mobilnem operaterju, kakšne so cene telefoniranja, prenosa podatkov in pošiljanja kratkih sporočil, da vas ne bo po prihodu domov bolela glava.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Prav tako se lahko vnaprej pozanimate za cene goriva, cestnin in prevoza s trajekti, ki se, roko na srce, vsako leto nekoliko zvišajo, slednji dve postavki pa sploh. V času največje turistične sezone so tudi najvišje, ko je na hrvaških avtocestah okoli 60.000 vozil dnevno, v drugih letnih mesecih pa jih je okoli 25.000 vozil dnevno.

Forum: Kam in kako na počitnice

Foto: Shutterstock, Adriatic, Pinterest, Slobodna Dalmacija, HTZ

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!