fbpx

»Ljubezen do vsega, kar je domače,  mi je v zibelko položil moj oče«

Aktualno, Zanimivosti

Mnogo prelepih ur sem doživela v  med mladimi, ko so brez diha poslušali,  kako so vile  napolnile Blejsko jezero, kako je Zlatorog  z zlatimi rogovi.

»Ljubezen do vsega, kar je domače, mi je v zibelko položil moj oče – domoljubni Kraševec. Doživel in preživel je pet vojn in jih opisal v štirih knjigah. Naslednji polet za zbiranje  ljudskega bogastva so mi dali moji učenci in dijaki.  Mnogo prelepih ur sem doživela v  med mladimi, ko so brez diha poslušali,  kako so vile  napolnile Blejsko jezero, kako je Zlatorog  z zlatimi rogovi razril naše gore …. Sedaj kot stara učiteljica pišem knjige v želji, da bi starši in učitelji pokazali otrokom lepoto domačih pripovedi, pesmi, šeg ….  da bi jim pokazali pot v  neizmerno  bogastvo našega ljudskega izročila, ki ni le dediščina preteklosti, ampak je dota prihodnosti!« o tem, od kje izvira ljubezen do slovenske ljudske dediščine pove Dušica Kunaver, ki se z zbiranjem ljudskega izročila ukvarja že več kot trideset let.

»Ljubezen do vsega, kar je domače,  mi je v zibelko položil moj oče«, pove Dušica Kunaver.

O projektu #SpostujemoTradicijo

Z več kot stoletnim spoštovanjem tradicije in sožitja z naravo Perutnina Ptuj  v sodelovanju s poznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver na sodoben način širi bogastvo naše ljudske dediščine mlajšim generacijam (od pripovedk, pesmi, rekov in legend, do šeg letnega kroga in življenjskega kroga), da ne bi utonilo v pozabo. Del tega bogastva so zbrali tudi tukaj.

K sodelovanju so povabili tudi Anjo Vogrič  in Anjo Oman , ki z obujanjem slovenskih ljudskega izročila na zanimiv in sodoben način prispevata k širjenju bogastva naše ljudske dediščine.

znamenitosti Ptuja, foto: Mankica Kranjec/Turizem Ptuj

 

KRUH – DARILO REKE DRAVE

To je bilo v tistih časih, ko naši pradedje še niso poznali rži in pšenice. Tedaj je živel ob Dravi na Koroškem zelo bogat ribič. Vse svoje premoženje si je pridobil s tem, da je pridno lovil ribe v Dravi. Poln hvaležnosti je vprašal nekega dne Dravo: »Mamica Dravica, s čim naj ti povrnem, ker si mi pomagala do blagostanja?«Drava je rekla: »Pojdi daleč po svetu. Tam v daljnem kraju najdeš ljudi, ki imajo bel in ržen kruh: kupi mi od vsakega po en hlebec in mi ga prinesi.«Ribič se je odpravil na pot in prišel v bogate, lepe kraje. Ljudje so tam jedli, česar on dotlej ni poznal: lep kruhek. Kupil je dva hlebca, kakor mu je Drava velela. Ko se je vrnil, je vrgel hleb pšeničnega kruha in hleb rženega kruha v Dravo. Nato je Drava začela naraščati in poplavila ves levi in desni breg. Ko pa je voda  odtekla, jela je zemlja odganjati lepo rž in pšenico. Tako so ljudje dobili seme in začeli povsod sejati rž in pšenico.

Vir: SLOVENSKE LJUDSKE PRAVLJICE IN PRIPOVEDKE, Zbrali in priredili Dušica Kunaver in Brigita Lipovšek

 

Tradicija reje danes

Tradicija in sodobnost se prepletata v poslanstvu Perutnine Ptuj, ki pri ustvarjanju izdelkov po meri potreb današnjega človeka izhaja iz reje, kot je potekala na kmečkih dvoriščih, v sodelovanju s slovenskimi kmetijami,  a s skrbno nadzorovanimi vsemi koraki na poti od njive do vilice.  Prva v Sloveniji je Perutnina Ptuj pred leti uvedli certificiran način reje »piščancem prijazna reja« – meso najdete na prodajnih policah pod imenom Natur Premium. Dodana vrednost mesa iz linije se odraža v strukturi mesa, hkrati pa verjamejo, da je način reje korak naprej v smeri sodobnih dognanj o dobrobiti živali in trajnostnega razvoja.

Kvalitetni, zdravi in okusni izdelki Perutnine Ptuj omogočajo prihranek časa pri pripravi, ki ga lahko posvetimo sebi in svojim najdražjim in nas vabijo, da si vzamemo čas za obred po svojem okusu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Šampion kakovosti za Natur Premium

Dolgoletne zaveze in prizadevanja Perutnine Ptuj pri zagotavljanju najvišje kakovosti vsako leto potrjujejo tudi neodvisni strokovnjaki. Tako se lahko s ponosom lahko pohvalijo, da je največkrat nagrajena kakovost doma na Ptuju, saj je Perutnina Ptuj na mednarodnem strokovnem ocenjevanju mesa in izdelkov AGRA 2017 prejemnica največ najvišjih priznanj. Med drugim je tudi kolekcija Natur Premium prejela naziv Šampion kakovosti (prejmejo izdelki, ki so tri leta zapored osvojili zlato priznanje).

VIDEO RECEPT: Super enostaven pečen piščanec v vrečki:

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!