fbpx

Madžarska

Novice

Madžarska že od leta 1001 obstoja kot samostojna dežela. Takrat so se pod kraljem Štefanom združile manjše upravne enote.

Madžarska že od leta 1001 obstoja kot samostojna dežela. Takrat so se pod kraljem Štefanom združile manjše upravne enote. Prve večstrankarske volitve je imela 1990. leta. Hkrati s Slovenijo in še osmimi državami pa se je 1. maja letos pridružila članicam Evropske unije. Ekonomijo Madžarske zaznamuje politična zgodovina komunizma, ki je narekoval nadzor iz političnega centra.

V zadnjih letih je doživela velike strukturne spremembe in prešla v tržno ekonomijo. Privatni sektor zdaj zajema 80% BDP. Domači trg je precej majhen, kljub temu pa je ekonomija Madžarske tretja največja v centralno-vzhodno evropski regiji, takoj za Poljsko in Češko. Madžarska je privabila ogromno tujega kapitala. Odkup in investicije v madžarska podjetja od 1989 do danes znašajo 23 milijard dolarjev. Izvoz blaga je bil leta 2002 enak 60% BDP, za primerjavo naj povemo, da je bil leta 1990 ta delež le 30%. Tri četrtine izvoznih artiklov konča v EU. Daleč najpomembnejši poslovni partner Madžarske je Nemčija. Inflacija je v zadnjih petih letih padla s 14% na 4,7%, brezposelnost pa se drži okrog 6%. Storitvena dejavnost se je zelo okrepila in je leta 2001 prinašala dobrih 67% BDP-ja. Industrija je tudi tukaj zgubila nekdanji pomen. Danes pomembne industrijske panoge so: rudarstvo, metalurgija, konstrukcijski material, predelovanje hrane, tekstil, kemična industrija, posebej farmacevtska ter motorna vozila. Prihodek od kmetijstva je pred tremi leti znašal 4,3% BDP, glavni kmetijski proizvodi pa so: pšenica, koruza, sončnična semena, krompir, sladkorna pesa. 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!