fbpx

MALDIVI: mesto Male – čar ribarnice in tržnice

Novice

Male, glavno mesto Maldivov, ki šteje približno 55.000 prebivalcev in se nahaja na enem izmed večjih otokov (1.8 km2) na jugu North Male atola, ponuja obiskovalcu nekaj zanimivosti. Mošeja s pozlačeno kupolo in minaretom že od daleč daje vtis muslimanske dežele. Tu je tudi sedež univerze in knjižnica. Ko sem se sprehajal po mestnih ulicah, […]

Male, glavno mesto Maldivov, ki šteje približno 55.000 prebivalcev in se nahaja na enem izmed večjih otokov (1.8 km2) na jugu North Male atola, ponuja obiskovalcu nekaj zanimivosti. Mošeja s pozlačeno kupolo in minaretom že od daleč daje vtis muslimanske dežele.

Tu je tudi sedež univerze in knjižnica. Ko sem se sprehajal po mestnih ulicah, ki so vse tlakovane, sem imel občutek, da hodim mimo ministrstev in državnih uradov. Male ima tudi svoj nakupovalni center  nekaj ulic, kjer le stežka ubežiš domačinom, ne da bi kaj kupil. Ponujajo vse mogoče, največ zanimanja pa turisti ponavadi pokažejo za potiskane majice z motivi čudovitih otokov in za čudovite školjke.

Na Maldivih uspeva zelo malo kultur. Kupi kokosovih orehov, ki jih izvažajo, poleg tega pa nekaj bananinih vej, mango, papaja in betel. Betlovi listi so za te kraje zelo značilni. V približno 20 centimetrov dolge liste zavijejo rezino muškatnega oreščka, ki ga pomažejo z rdečkasto snovjo. Te zvitke potem žvečijo kot nekakšno poživilo, njihova usta pa so potem živo rdeča. Vso drugo hrano:  meso,  riž,  sadje in zelenjavo uvažajo iz Sri Lanke, ki je zelo rodovitna dežela. Maldivi namreč prave zemlje kot obdelovalne površine ne poznajo. Otoki so prekriti s koralnim peskom, listje, ki odpada od palm in grmičevja pognoji tla, na katerih uspeva to bujno zelenje. Večina domačinov pa živi predvsem ob rižu in ribi. Njihova življenjska doba je približno 55 let. Vzrok za tako kratko življenjsko dobo je zagotovo v enolični prehrani.

Nedaleč od tržnice se nahaja ribarnica. Dopoldan tu skoraj ni žive duše, med drugo in tretjo uro popoldan pa ta kraj zelo oživi. V tem času prihajajo prvi ribiči s svojim ulovom. Manjše pisane ribe in ogromne tune ležijo vsepovprek po tleh. Vrhunec pa predstavlja, ko kdo izmed ribičev dobesedno privleče z barke večje trofeje, kot so morski psi in mečarice.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!