fbpx

MALDIVI: otok Gan

Eksotična potovanja

Pisane korale, mimo katerih švigajo ribe prav nenavadnih oblik in čudovitih barv, pa tudi skati in želve, dajejo temu svetu pečat spokojnosti in miru.

Otok Gan je najbolj južni otok Maldivskega otočja in leži eno stopinjo južno od ekvatorja. Ko sem na južni strani otoka zrl s peščene obale v morje, me je navdajal zanimiv občutek, saj je bila naslednja obala šele Južni tečaj. Na otoku Gan je bila vse do leta 1976 angleška letalska baza. Šele spomladi leta 1995 pa so ta otok odprli tudi turistom.

 

Na tem otoku živijo tudi domačini. Tako mislim, da je Gan prvi otok, kjer turisti in domačini živijo skupaj na istem otoku. To na Maldivih ni običajno. Maldivi so ortodoksna muslimanska država, kjer skušajo svoje prebivalce čimbolj zaščititi pred vplivi zahodne civilizacije. Vsaka sprememba oziroma drugačnost s seboj prinese na žalost negativne posledice. Tako se svet domačinov zelo razlikuje od čudovitih fotografij s peščenimi obalami, ki nam jih ponujajo vse potovalne agencije v svojih prospektih.

Sledovi Angležev so vidni na vsakem koraku. V naselju, kjer so prej bivali angleški vojaki, danes živijo domačini, glavna cesta na otoku je asfaltirana, kakšen domačin pa se občasno po njej pripelje tudi z avtomobilom.

Otok namreč niti ni tako majhen, poleg tega pa so štirje otoki med seboj povezani z mostovi. Tudi mostovi so ostanek angleške vojske, ki pa je z njimi povzročila nepopravljivo škodo. Ti mostovi namreč niso pontonski, ampak so narejeni kot nasip. Tako zapirajo pot tokovom in onemogočajo cirkulacijo morske vode. Posledice pa so boleče predvsem za potapljače.

Koralni grebeni so ponekod popolnoma uničeni, saj korale potrebujejo za svoj obstoj svežo vodo, ki s seboj prinaša plankton, s katerim se prehranjujejo. In kjer ni pisanih koral, tudi ni čudovitih rib, ki v koralnih grebenih iščejo svoje zavetje. Vse omenjeno velja za laguno znotraj atola. Na srečo pa je podvodni svet na zunanji strani atola, to je na strani Indijskega oceana, še vedno čudovit in nedotaknjen. Pisane korale, mimo katerih švigajo ribe prav nenavadnih oblik in čudovitih barv, pa tudi skati in želve, dajejo temu svetu pečat spokojnosti in miru. Ta mir pa od časa do časa zmoti morski pes, ki se približa potapljaču. Tu predvsem živijo sivi grebenski morski psi, ki so človeku nenevarni. Potapljače opazujejo z varne razdalje in se verjetno čudijo, čemu smo opremljeni s toliko opreme in aparaturami, med katerimi ne smemo pozabiti na podvodni fotoaparat oziroma kamero.

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.