fbpx

MALDIVI: potapljanje

Novice

Koralni grebeni nudijo številnim različnim vrstam rib zavetje pred sovražniki. Kjer so korale pisane, so tudi ribe zelo pisane. Tako so se prilagodile okolju. Podvodni svet na Maldivih privlači vsako leto več potapljačev. Maska, dihalka in plavutke so dovolj, da lahko začneš spoznavati raznovrstne ribe in korale, ki živijo tja do globine 5 metrov.

Na tej globini je dovolj sončne svetlobe, pa tudi barvne komponente so še dovolj enakomerno zastopane. Z globino se namreč barve različnih valovnih dolžin različno hitro absorbirajo v vodi. Potapljanje na Maldivih je možno samo organizirano. Skupine so različno velike, od pet do dvajset potapljačev. Skupino vodi eden ali več inštruktorjev iz potapljaške baze na otoku. Vsa mesta za potapljanja so od otoka oddaljena od pol ure do ene ure vožnje z barko. Seveda se je možno potapljati tudi ob grebenu pri otoku. Pravilo na Maldivih je, da potop ne sme trajati dalj kot 60 minut, največja dovoljena globina pa je 30 metrov. Pred potopom inštruktor vedno predstavi kraj potopa, pričakovane živali, ki se tu zadržujejo in globino potopa. Nato smo se še razdelili v pare. In bili smo pripravljeni za prvi potop. Prvi potop imenujejo osvežitveni potop. Pri tem potopu mora vsak novo prispeli potapljač pod vodo pokazati svoje znanje. Karnet, knjižica, kamor se vpisujejo potopi, in mednarodna potapljaška kartica sta namreč potreben, ne pa zadosten pogoj, da se na Maldivih lahko potapljaš. Podvodni preizkus obsega dve vaji. Prva je snemanje in ponovna namestitev maske, druga pa je dihanje v paru. Ta preizkus se opravi na globini od pet do deset metrov. Bolj prepričljiv in miren ko je potapljač pri preizkusu, tem bolj mu inštruktor zaupa pri nadaljnjih potopih. Partnerstvo je vedno poudarjeno kot najbolj pomembno. Ko smo tako prvič skočili v vodo, se mi je spomin za trenutek vrnil dobri dve leti nazaj, ko sem se na Maldivih prvič potapljal. In znova sem bil v kristalno čistem in toplem morju v kraljestvu podvodnega sveta. Po tem, ko sem še zadnjič preveril delovanje opreme, sem iz rešilnega jopiča spustil še preostali zrak in se mirno spustil v globino.

Pod vodo se hitro izgubi občutek za čas in globino, zato je “Aladin”  računalnik, ki ga ima potapljač na zapestju tako kot uro in, ki nudi potapljaču vse potrebne informacije  nepogrešljiv del opreme. S podvodnim fotoaparatom sem že iskal svoje “žrtve”. To so bile različne ribe in korale. Fotoaparat ni poznal počitka. Tako se mi je včasih zgodilo, da sem prekršil nepisano pravilo, ki pravi, da mora v fotoaparatu vedno ostati vsaj še en posnetek. Nikoli se namreč ne ve, kakšno presenečenje čaka potapljača na koncu. Resnično se mnogokrat zgodi, da prav v zadnjih minutah potapljač sreča kaj nenavadnega.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.