fbpx

MAROKO, Festival svetovne duhovne glasbe

Novice

Od 28. maja do 5. junija 2004 Fes, Maroko Maroško mesto Fes s svojim starim mestnim jedrom, judovsko četrtjo in novim delom že samo po sebi ponuja enkratno kuliso za mednarodni festival duhovne glasbe. Mnogi pravijo, da se je v tem mestu čas ustavil pred 200 leti. Ko vstopite v stari del, je tako, kot […]

Od 28. maja do 5. junija 2004 Fes, Maroko

Maroško mesto Fes s svojim starim mestnim jedrom, judovsko četrtjo in novim delom že samo po sebi ponuja enkratno kuliso za mednarodni festival duhovne glasbe.

Mnogi pravijo, da se je v tem mestu čas ustavil pred 200 leti. Ko vstopite v stari del, je tako, kot bi zajeli sapo in se potopili pod vodo, v drug svet. Menda vas zasvoji in praktično vsak se vrne, saj občutkov, ki vas spremljajo v tem mestu, ni nikoli dovolj. Fes je verska, kulturna in kulinarična prestolnica Maroka. Vsako leto konec maja in v začetku junija gosti festival s široko in živopisno mednarodno udeležbo, s koncerti vsako popoldne in večer, z večernimi srečanji, razstavami, filmskimi predstavami … Organizatorji poleg tega poskrbijo za številne razprave o vlogi duhovnosti v globaliziranem svetu ter izobraževalne in zabavne dejavnosti za otroke. Uradni koncerti so na treh lokacijah: Bab Makina, muzej Bath in Volubilis, ki je kako uro oddaljen od Fesa.

Veliko pa se dogaja tudi po drugih delih mesta, kar sicer ne spada v uradni del festivala, na primer koncerti na trgu Bab Boujloud. Festival je praznovanje različnosti in dialoga in poskuša dati del odgovorov na izzive prihodnosti. Prvič so ga organizirali šele leta 1994, zato letos praznuje svojo deseto obletnico. Na njem sicer gostujejo umetniki z vsega sveta, letos pa bo zasedba še posebej imenitna. Otvoritev, 28. maja, bo pripadla Monserrat Figueras iz Španije, potem pa se bodo do 5. junija zvrstili otroški pevski zbor iz Fesa, vrteči derviši iz Turčije, plesoči menihi iz Tibeta, mistične pesmi in poezija iz Iraka, tradicionalna baskovska glasba, duhovna glasba Južne Afrike, Senegala, Pakistana, Sirije, Irana, ruske pravoslavne pesmi, gospel iz ZDA in številni drugi, ki mestu samo še dodajo mistično vzdušje. V okviru festivala deluje tudi t. i. Duh Fesa, ki je nekakšen mednarodni del festivala. Njegova naloga naj bi bila prenesti sporočilo miru izven meja Maroka in razširiti razprave o umetnosti, kulturi in duhovnosti, ki se začnejo v  Fesu. Leta 2001 so Združeni narodi festival v Fesu počastili z naslovom “Neopevani heroji dialoga”, ki ga nosi le sedem svetovnih dogodkov, ki so “uspeli seči prek delitve k drugemu”. Duh Fesa je z organizacijo razprav, kolokvijev, delavnic in koncertov uspel vzpodbuditi živahno razpravo v krogih, ki se ukvarjajo z duhovno glasbo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!